INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

orbán balázs

szolidaritási hozzájárulás

költségvetés

budapest

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 12-én.

Orbán Balázs: elvárható, hogy Budapest is támogassa a szegényebb településeket

Infostart

Indokolt a szolidaritási hozzájárulás fizetésének megváltoztatása, Budapest működése stabil, elvárható, hogy a többi önkormányzathoz hasonló képlet alapján támogassa a kevésbé tehetős önkormányzatokat - nyilatkozta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Közben Karácsony Gergely arról írt, hogy már idén elvennének közel 12 milliárd forintot Budapesttől.

Karácsony Gergely főpolgármester a jövő évi költségvetés tervezetét kifogásolva a napokban közölte: a kormány "a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó" összegét négyszeresére emeli, mindezt egy olyan időszakban, amikor járvány miatt a közösségi közlekedés jegybevételei drámai mértékben visszaestek. Idén a fővárosnak 10 milliárd helyett 21,8 milliárdot kell fizetnie szolidaritási hozzájárulásként. Megemlítette még, hogy a kormány 2021-től megszüntetné a kültéri plakáthelyekre kivethető építményadót, ezt a javaslatot "sem városarculati, sem pedig az igazságos közteherviselés szempontjából" nem tudják támogatni.

A parlamentben folyamatban van az idei évi költségvetés módosítása és a jövő évi büdzsé tárgyalása.

Orbán Balázs csütörtökön a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban kijelentette: kétségtelen, hogy van egy vita, de a kormány úgy gondolja, hogy

a járvány elleni védekezés alatt a gazdagabb önkormányzatoknak támogatniuk kell a szegényebb önkormányzatokat.

A számok alapján egyértelmű, hogy Budapest a leggazdagabb önkormányzat, amely "messze a legtöbb állami támogatást kapja", és az elmúlt tíz év kormányzati politikájának "a legnagyobb nettó haszonélvezője". Az adósságkonszolidációból, a fejlesztési forrásokból és az iparűzésiadó-bevételek növeléséből lakosságarányosan jóval kedvezőbben részesedett, mint más önkormányzatok - mondta Orbán Balázs.

Ennek ellenére - folytatta - eddig Budapest szolidaritási hozzájárulás címén jóval kisebb mértékben támogatta a szegényebb önkormányzatokat, mint az a másik 134 gazdag település, amelynek szintén van ilyen fizetési kötelezettsége.

Eddig 60 százalékos kedvezmény illette meg Budapestet, de ez a járvány elleni védekezés miatt tovább nem tartható,

minden gazdag önkormányzatnak igazságosan kell kivennie a részét a szegényebb települések támogatásában - jelentette ki Orbán Balázs.

Megismételte: a járvány elleni védekezésből az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket - mondta. Az államtitkár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még ilyen helyzetben is kiemelt szempont a kormány számára az önkormányzatok támogatása: a jövő évi költségvetési tervezet alapján 16 százalékkal, 739 milliárd forintról 857 milliárdra emelkedik az önkormányzatoknak juttatott állami támogatás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

Továbbra is sok a halott

A regisztrált új esetek száma csökkent, de a napi halálozás csúcsközelben van a legfrissebb adatok...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018