eur:
393.48
usd:
368.78
bux:
65881.47
2024. április 23. kedd Béla
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 12-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Orbán Balázs: elvárható, hogy Budapest is támogassa a szegényebb településeket

Indokolt a szolidaritási hozzájárulás fizetésének megváltoztatása, Budapest működése stabil, elvárható, hogy a többi önkormányzathoz hasonló képlet alapján támogassa a kevésbé tehetős önkormányzatokat - nyilatkozta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Közben Karácsony Gergely arról írt, hogy már idén elvennének közel 12 milliárd forintot Budapesttől.

Karácsony Gergely főpolgármester a jövő évi költségvetés tervezetét kifogásolva a napokban közölte: a kormány "a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó" összegét négyszeresére emeli, mindezt egy olyan időszakban, amikor járvány miatt a közösségi közlekedés jegybevételei drámai mértékben visszaestek. Idén a fővárosnak 10 milliárd helyett 21,8 milliárdot kell fizetnie szolidaritási hozzájárulásként. Megemlítette még, hogy a kormány 2021-től megszüntetné a kültéri plakáthelyekre kivethető építményadót, ezt a javaslatot "sem városarculati, sem pedig az igazságos közteherviselés szempontjából" nem tudják támogatni.

A parlamentben folyamatban van az idei évi költségvetés módosítása és a jövő évi büdzsé tárgyalása.

Orbán Balázs csütörtökön a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban kijelentette: kétségtelen, hogy van egy vita, de a kormány úgy gondolja, hogy

a járvány elleni védekezés alatt a gazdagabb önkormányzatoknak támogatniuk kell a szegényebb önkormányzatokat.

A számok alapján egyértelmű, hogy Budapest a leggazdagabb önkormányzat, amely "messze a legtöbb állami támogatást kapja", és az elmúlt tíz év kormányzati politikájának "a legnagyobb nettó haszonélvezője". Az adósságkonszolidációból, a fejlesztési forrásokból és az iparűzésiadó-bevételek növeléséből lakosságarányosan jóval kedvezőbben részesedett, mint más önkormányzatok - mondta Orbán Balázs.

Ennek ellenére - folytatta - eddig Budapest szolidaritási hozzájárulás címén jóval kisebb mértékben támogatta a szegényebb önkormányzatokat, mint az a másik 134 gazdag település, amelynek szintén van ilyen fizetési kötelezettsége.

Eddig 60 százalékos kedvezmény illette meg Budapestet, de ez a járvány elleni védekezés miatt tovább nem tartható,

minden gazdag önkormányzatnak igazságosan kell kivennie a részét a szegényebb települések támogatásában - jelentette ki Orbán Balázs.

Megismételte: a járvány elleni védekezésből az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket - mondta. Az államtitkár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még ilyen helyzetben is kiemelt szempont a kormány számára az önkormányzatok támogatása: a jövő évi költségvetési tervezet alapján 16 százalékkal, 739 milliárd forintról 857 milliárdra emelkedik az önkormányzatoknak juttatott állami támogatás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×