eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
Budapest, 2019. október 16. A Széchenyi Lánchíd délelőtti forgalma, előtérben a Clark Ádám téri körforgalom virágai.  MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Lezárhatják a gyalogosok elől a Lánchidat

A híd állapota valamennyi szerkezeti elemére kiterjedően folyamatosan romlik, a tapasztalt súlyos problémák kezelése már lehetetlen – olvasható többek között a hivatalos mérnöki hídszemléről szóló beszámolóban.

A Világgazdaság az Msc–Főmterv konzorciuma által készített áprilisi hídszemléjét idézi, amikor azt írja: csak remélni lehet, hogy a komplex hídfelújítás megkezdéséig rendelkezésre álló időszakban nem következik be nem várt esemény a hídszerkezetben. A vizsgálatsorozatot – amelynek több beszámolója is a gazdasági lap birtokába került – a Budapest Közút Zrt. rendelte meg.

A jegyzőkönyvben azt is megjegyzik, nehéz bármilyen prognózist adni arra nézve, mikortól várható a romlási folyamat egy intenzívebb, balesetveszélyesebb szakaszba fordulása. A Msc–Főmterv szerint a korábbiakban már megfogalmazott aggodalmak továbbra is fennállnak, sőt az idő előrehaladtával súlyosbodnak. Elmondható ugyan, hogy az öttonnás össztömeg-korlátozás bevezetése minden bizonnyal hozzájárul a Lánchíd állagromlásának lassulásához, a vasbeton szerkezet kapcsán viszont kiemelik,

számítani lehet arra, hogy kisebb betondarabok lehullhatnak a szerkezetről.

A dokumentum alapján a legnagyobb kockázat a déli oldalon áll fenn: a járdalemez gyorsuló tönkremenetele beszakadáshoz vezethet, ami szükségessé teheti a hídi járdák lezárását.

A járdalemez bárhol és bármikor átlyukadhat, ennek pontos helye és ideje nem prognosztizálható

– teszik hozzá.

Szintén a Lánchíddal foglalkozik a Magyar Nemzet is, amely szerint nem államosítják az átkelőt. Magát a gondolatot a lap vetette fel a Miniszterelnökséget vezető miniszternek címezve. Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogyha Karácsony Gergely keres, akkor találhat pénzt: a számos tanácsadó, főpolgármester-helyettes fizetése négy év alatt rengeteg forrást emészt fel.

A tárcavezető a lapnak reagált a főpolgármester hétfői közleményére is, amely szerint a tűzijáték károsítaná a Lánchidat. Elmondta: erre vonatkozó szakvéleményt nem láttak, ellenben a felújítás halogatása biztosan további károkat okoz.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×