eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Winston Churchill néhai brit miniszterelnök szobrának talapzatára a Rasszista volt (fent) és a Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) feliratot festették Prágában 2020. június 11-én.
Nyitókép: MTI/AP6CTK/Kamaryt Michal

Budapesten is megrongálták Winston Churchill szobrát

Nemzetközi tiltakozási hullámot indított el az afroamerikai George Floyd brutális meggyilkolás. A rendőri erőszak és a rasszizmus ellen tiltakozók több olyan köztéri szobrot ledöntöttek vagy megrongáltak, amely szerintük rasszista politikust ábrázol.

Így járt a városligeti Churchill-szobor is, amelyet lefújtak, a náci feliratot festették rá, illetve a nemzetközi tiltakozási hullám egyik jelszavának rövidítését: BLM - Black Lives Matter. A rongálásról az Index egyik olvasója készített fotót és küldte be a hírportálnak.

Így járt egyébként korábban a londoni Churchill-szobor is. A szobordöntési és eltávolítási hullámban több tucat politikus, uralkodó, hadvezér köztéri szobrának eltávolítását követelik a tiltakozók, mert úgy vélik, hogy munkásságuk során voltak rasszista kijelentéseik, megnyilvánulásaik. Erre a sorsra jutott most a volt brit miniszterelnök budapesti szobra is, de így járt egy hete a prágai Churchill-szobor sem.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×