eur:
393.28
usd:
367.98
bux:
66118.96
2024. április 24. szerda György
Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Embert próbáló hónapok vannak az idősotthonok lakói mögött

A nagymágocsi első fertőződés március végén volt, majdnem azóta voltak bennmaradásra kényszerülve a szociális intézmények lakói, de már látszik a fény az alagút végén.

Az Infostart kérdésére adott válaszban először hangzott el a koronavírus-járvány miatt felállt operatív törzs tájékoztatóinak történetében, hogy reális közelségben van az idősotthonok életének visszaállítása a régi kerékvágásba.

Müller Cecília a hétfői tájékoztatón azt mondta, nagyon bizakodó, az adatok ugyanis azt mutatják, hogy a járvány első hulláma "végén járunk".

"Nagyon örülök, hogy a látogatási lehetőséget már biztosítani tudtuk az elmúlt héten a rendelkezéseim szerint. Úgy vélem, hogy

a közeljövőben a kijárási tilalmat is fel lehet oldani"

- fogalmazott az országos tisztifőorvos.

A "kifelé nyitott" idősotthonok világa tehát már nincs messze, de hosszú út vezetett idáig. A koronavírus-járvány március eleji magyarországi megjelenése után - a nemzetközi tapasztalatok alapján - lassan körvonalazódott, hogy a korábban ismeretlen vírus a zárt közösségekben könnyen terjed. Március végén egy nagymágocsi idősotthonban fel is ütötte a fejét, majd április 3-án érkezett a hír a higiéniai szempontból igen elhanyagolt Pesti úti gócpontról az ország legnagyobb létszámú idősotthonából, amely heteken át heves politikai szóváltást eredményezett a jobboldali kormány és az ellenzéki vezetésű főváros között; ismert, a Pesti úti idősotthon fenntartója a Fővárosi Önkormányzat.

A vita mellett aztán el is kezdődött a hazai idősotthonok átfogó fertőtlenítése, kezdve azokkal az intézményekkel, amelyekben koronavírusos beteget találtak - a mai napig 33 ilyen létesítmény van a mintegy ezerből -, de a Magyar Honvédség katonái ott is a tettek mezejére léptek, ahol csak megelőző intézkedésre volt szükség: május végéig 990 otthont fertőtlenítettek legalább egyszer. Az országos tisztifőorvos közben átfogó ellenőrzést is elrendelt annak feltárására, hogy mi vezetett a koronavírus-járvány gyors terjedéséhez az idősotthonokban. Április 20-án ennek részeként nyert megállapítást, hogy a járvány érkezte után egy hétig be sem tette a lábát orvos a Pesti úti otthonba. Hétfőn az orvosi ellátással kapcsolatos dokumentáció hiányosságai miatt újabb hatósági figyelmeztetést és büntetést kapott a Pesti úti idősotthon, ahol 50-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Mindezek után nagyon meglepő sem volt, hogy május 11-én már a századik idősotthoni elhunyt szerepelt a statisztikában.

Müller Cecília május 20-án jelentette be, hogy a gyors cselekvésnek köszönhetően lassan oldják az időközben bevezetett, drasztikus, "se ki, se be" korlátozásokat a bentlakásos intézményekben, június 4-én pedig arról számolt be, már csak kifelé nem szabad a "menet". Ez alapján akár már ezen a héten, de a jövő héten nagy valószínűséggel gyökeresen megváltozhat az idősotthonokban lakók élete Magyarországon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×