INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

operatív törzs

koronavírus

sajtótájékoztató

A Debreceni Egyetem szakembere mintát készül venni egy nő orrnyálkahártyájáról a koronavírusteszthez az intézmény egyik mintavételi pontján, a rózsaszentmártoni Kövirózsa Egészségházban 2020. május 13-án. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.

Operatív törzs: 990 idősotthont már fertőtlenítettek

Infostart

Németh Szilárd, a honvédelmi tárca államtitkára részleteket árult el az új honvédségi állások betöltésének feltételeiről. A törzs napi tájékoztatóján az is kiderült, idehaza is elérhető a favipiravir, de vannak vele problémák.

35 fővel, 3713-ra emelkedett a Magyarországon regisztrált koronavírusosok száma, közülük az elmúlt huszonnégy órában 6-an meghaltak, így az elhunytak száma már 482 fő. Jó hír viszont, hogy a gyógyultak száma (1655) meghaladta az aktív esetszámot (1576), a betegek közül viszont 21-en még mindig súlyos állapotban vannak. Az operatív törzs e számok ismeretében tartotta meg szombaton is szokásos tájékoztatóját.

Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes a tájékoztatón elmondta, a honvédok őrzik Magyarország biztonságát. Beszámolt arról, a katonák már több mint 990 idősotthon fertőtlenítését hajtották végre.

Idézte Orbán Viktort, aki bejelentette a közfoglalkoztatotti létszámkeret kétszeresére növelését és a honvédségi intenzív toborzását.

Erről a miniszterhelyettes részleteket is elárult:

  • 18 és 55 éves jelentkezőket várnak, akik elveszítették a munkájukat és vállalnak egy hat hónapos kiképzést, a lakóhelyükhöz minél közelebb
  • jelentkezni a toborzóirodáknál és a kormányhivatalokban lehet, erkölcsi bizonyítvánnyal
  • a hat hónapos kiképzés napi 8 órás, a szombatok, a vasárnapok és az ünnepnapok szabadok, az étkezés és az utazás ingyenes
  • a kiképzés vége eskütétel, utána bárki elmehet, ha szeretne, de folytathatja egy újabb 6 hónapos kiképzéssel, szerződéssel.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője a tájékoztatón elmondta, nő a fertőzöttek létszáma, de ő is rögzítette, hogy a gyógyultak száma már magasabb az aktív fertőzöttszámnál.

A határátkelőkön kiegyensúlyozott a forgalom, és további 5 határátkelőt nyitottak meg, a tranzitforgalom pedig még további nyitásra számíthat a jövő héttől.

Új szabály, hogy magyarok Ausztriából beléphetnek az országba úgy, hogy négy napnál nem régebbi, negatív PCR-teszteredményük van.

Az applikációs távellenőrzéssel kapcsolatban elmondta, 948-an használják a mobilos alkalmazást.

Az elmúlt 24 órában már csak 239 alkalommal kellett ellenőrizni, hogy otthon mindenki betartja-e a hatósági házi karantén szabályait.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa elmondta, mi mindennel kezelik most a betegeket; bejelentette, már elérhető hazánkban is a japán favipiravir, ami közepesen súlyos betegek számára alkalmas gyógyszer, mellékhatása nincs, és hamar el is tűnik a szervezetből. Hátránya, hogy nagy mennyiségben kell beszedni, és várandósok nem használhatják.

Közölte, három oltóanyag-kísérlet zajlik, az egyik nagyon ígéretes.

Jelezte, bár furcsa lesz idén a szabadságolás, kiváló szállodák vannak, ahol be kell majd tartani a másfél méteres távolságot, és nem lesz svédasztal sem.

Kérdések

- A kubai kormány egy más betegséghez használt gyógyszert alkalmaz a kezelésnél, mi erről a véleményük?

- Elképzelhető, hogy a súlyos eseteken segít.

- 21-en vannak lélegeztetőgépen, milyen állapotban vannak?

- Már a kezdetek óta jellemző, hogy lélegeztetőgépre idős, krónikus betegek kerülnek. De nekik is jó a gyógyulási esélyük.

- Az osztrák lazítással hányan élnek?

- Egyelőre nagyon kevesen. Egyelőre a mentesítési kérelmet többen nyújtják be, mint ahányan PCR-teszteredménnyel a határon jelentkeznek.

- Mit javasolnak a légúti beteg óvodások szüleinek?

- Maradjanak otthon a gyermekek. Az asztmások is.

- Ausztriából mikor lesz további könnyítés?

- Tárgyalnak a felek. A kormány azonnal rendeletet fog alkotni, amint lehetséges.

- Hogy dől el, hogy közterületi intézkedésnél mihez kezdenek a rendőrök?

- Az eset összes körülményét mérlegelve döntenek. Fontos körülmény, hogy ismétlő cselekményről van-e szó.

- Sorra nyitják a határokat az európai országok. Meddig maradnak még a magyarok karanténba vonulási szabályai?

- A 14 nap kötelező karantén szabálya marad. Van kivétel: a határ menti munkavállalók esetében, valamint a tanulók esetében. És ismert az osztrák határon lévő 4 napos PCR-teszt szabály.

- Mennyire jellemző Magyarországon, hogy nem a tüdőt támadja, hanem vérrögök keletkeznek, illetve az érrendszerre megy rá?

- A koronavírus az egész testet támadja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018