INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

operatív törzs

koronavírus

járvány

sajtótájékoztató

müller cecília

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos.

Operatív törzs: közeleg az idősotthoni kijárási tilalom vége

Infostart

Nem maradt el műtét vérhiány miatt Magyarországon; hamarosan döntenek a falunapokról, de az idősotthoni kijárási tilalom kérdésében is - derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Hétfőre virradóra - túl 210 ezer elvégzett laboratóriumi teszten - hattal nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma (4014) és kettővel az elhunytaké (548). Mivel viszont már 2284-en "szabadon távoztak" a kór karmai közül, már csak 1182 aktív fertőzött van, közülük 21 ember állapota súlyos. Azonban mivel a járvány velünk maradt, a hétvégi pihenő után az operatív törzs hétfő reggel újra összeült, majd tájékoztatót hívott össze a legfontosabb aktuális tudnivalókról.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, a magyar-szlovák, magyar-osztrák határokon megszűnt az extra ellenőrzés. A magyar-szlovén határokon is lazítás történt.

Az operatív törzs nevében megköszönte a határokon tanúsított precíz szolgálatellátást.

Ismertette még, német és cseh viszonylatban is immár karanténkötelezettség nélkül lehet utazni.

798-ra csökkent a távellenőrzést választó hatósági házi karanténosok száma,

összesen 9665-en vannak karanténban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először a járványügyi számokat ismertette. Kijelentette, az újonnan elhunytak idős, krónikus betegek voltak, és továbbra is 4 százalék körüli azok száma, akik úgy hunytak el a fertőzöttek közül, hogy nem volt más krónikus alapbetegségük. 381 személy van kórházban - mondta még.

"A fertőzöttek 58 százaléka nő, 42 százaléka férfi, de ez a világban másképp van, több a férfi fertőzött, de ez Magyarországon demográfiai viszonyokkal indokolható" - fogalmazott a tájékoztatón Müller Cecília.

A korosztályi megoszlásról elmondta,

88-an vannak az ismert, 20 év alatti fertőzöttek

összesen.

Aláhúzta, 108 budapesti fertőzött van 100 ezer lakosból, de Békés megyében továbbra is összesen csak 3 főt találtak.

Kérdések

- Az adattisztítás hogyan zajlott a fertőzötteknél?

- A korrekció folyamatos, helyre kell tenni az egyes járványügyi eseményeket. Ha valaki megbetegszik vagy gyanús, akkor az észlelő orvos bejelentést tesz egy online rendszeren keresztül a népegészségügyi hatóságok felé. Megtörténik a mintavétel, a mintavételi lap is elkészül, sokféle adattal, és kivizsgálják a beteg adatait, a megbetegedés helyén kívül pedig tisztázódik a beteg állandó lakcíme is, ami átfut a rendszeren.

- Infostart: az idősek otthonából mikor mehetnek ki a bentlakók?

- Bizakodók vagyunk, az adatok azt mutatják, az első hullám végén járunk. A látogatás lehetősége már biztosított a rendelkezéseink szerint, a közeljövőben a kijárási tilalom is feloldásra kerülhet.

- Jönnek a falunapok, legalábbis a szezonjuk. Lehet ilyeneket tartani?

- Az operatív törzs foglalkozik a kérdéssel, a szükséges időben a szükséges intézkedéseket meghozza.

- Van elég véradó?

- Figyeljük a vérkészleteket, most kaptunk tájékoztatást, hogy nincs fennakadás a vérellátás területén. Vérhiány miatt nem maradt el műtét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018