eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin

Az ország valamennyi idősotthonának ellenőrzését rendelte el az országos tisztifőorvos - Hírösszefoglaló

Összesen 91 milliárd forintot vár a kormány a májustól bevezetendő két különadótól. Egyre több európai autógyár indítja újra a termelést, Győrben az Audinál részlegesen már elindult a munka.

Az ország valamennyi idősotthonának ellenőrzését rendelte el az országos tisztifőorvos. Ez 1035 intézményt érint, az ellenőrzést a legnagyobb létszámú otthonokban kezdik. Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: a fővárosi Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon, közülük tízen korábban, illetve az elmúlt napokban elhunytak. Hozzátette, az intézményben továbbra is tart a járványügyi vizsgálat. Közben 42 polgármester, köztük Karácsony Gergely főpolgármester azonnali koronavírus-tesztelést követel valamennyi idősotthon lakóinak és dolgozóinak, valamint minden, a szociális ellátórendszerben dolgozónak. Magyarországon keddre összességében 122-re nőtt a halálos áldozatok száma. A kórokozót már 1.512 embernél mutatták ki.

A kormány összesen 91 milliárd forintot vár attól a májustól bevezetendő két különadótól, amelyeknek szabályai ma jelentek meg a Magyar Közlönyben. Az egyik a félmilliárd forintnál nagyobb bevételű kiskereskedelmi láncokat érinti, és a bevétel nagyságától függő sávos adó. Ebből a Pénzügyminisztérium számításai szerint 36 milliárd forint folyhat be a Járvány Elleni Védekezési Alapba. A másik adót a bankok fizetik, de ők ezt a pénzt visszakapják: a következő öt évben egyenlő mértékben vonják le a fizetendő bankadóból. A pénzintézetektől 55 milliárd forintot vár az idén három részletben a kormány.

Június végéig mentesülnek a bérek utáni közterhek megfizetése alól a turizmusban és a vendéglátásban érdekelt munkáltatók - jelentette be az Operatív törzs tájékoztatóján az Agrárminiszter. Nagy István elmondta: a munkavállalóknak a járulékok közül is csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7.710 forintot.

Nyílt levélben és spontán tüntetéssel tiltakoztak az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársai az igazgató leváltása ellen. Az emberi erőforrások minisztere vasárnap szüntette meg Cserháti Péter főigazgató megbízását, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az intézetnek nem biztosította az előírt több mint 200 ágyat a koronavírusos betegek számára. Közben a Semmelweis Egyetem azt közölte: bővítette Cserháti Péter 2019. október 1-én kelt rektori biztosi feladatkörét. Az intézmény megbízta az a szakembert az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével, ami magában foglalja a hazai egészségipari fejlesztési szempontok megvalósítását is.

Támogatja az oktatásért felelős akciócsoport javaslatát az érettségi vizsgák lebonyolítására a Magyar Rektori Konferencia. A szervezet egyetért azzal, hogy amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a felvételiző diákok kezdjék meg az írásbeli érettségi vizsgákat, a szóbeliket pedig töröljék a 2020-as rendes érettségi időszakában. Az írásbeli vizsgák megszervezése a felsőoktatási felvételi érdekében is fontos, ez a módszer a Rektori Konferencia szerint objektívebb eredményeket hoz, mint esetlegesen a korábbi év végi jegyekből képzett átlag.

Egyre több európai autógyár indítja újra a termelést. Itthon az Audinál részlegesen már elkezdődött a munka, a Suzuki pedig bejelentette, hogy várhatóan április 27-én indítja el a termelést egy műszakban. Az Opel ugyanakkor még csak annyit közölt, készen áll a termelés újraindítására, de az időpont függ az autópiaci helyzet alakulásától és az esetleges további korlátozó intézkedésektől. A Hyundai azt közölte, hogy ismét gyártani kezdett csehországi autógyárában. A Toyota jövő héten indítja be a termelést franciaországi és lengyelországi gyárában. A Volkswagenhez tartozó Skoda ugyanakkor ismét elhalasztotta csehországi gyártásának újraindítását.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy idén Málta és Magyarország bruttó hazai terméke fog a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt. Világgazdasági növekedési prognózisában az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra. Az előrejelzés szerint az infláció idén 3,3 százalékos lesz, a munkanélküliség pedig 5,4 százalékra emelkedik Magyarországon.

A világ nagy részén érvényben maradnak a járvány visszaszorítása érdekében bevezetett szigorú intézkedések, Ausztriában ugyanakkor kinyitottak a 400 négyzetméternél kisebb boltok. Olaszországban és Spanyolországban csökkent, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Svédországban nőtt a fertőzöttek és a halálesetek száma. Romániában újabb harminc napra meghosszabbítaná az államfő a március közepén bevezetett rendkívüli állapotot, de erről még a parlamentnek is szavaznia kell. Szlovákiában május 7-ig meghosszabbították a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállított határellenőrzést. Szlovénia is elhalasztja a korlátozások enyhítését.

Az egészségügyi ágazatok támogatására 2,7 milliárd eurót hagyott jóvá az Európai Unió Tanácsa. Az Európai Bizottság közleménye szerint a hozzájárulás segít hatékonyabbá tenni a járvány terjedésének nyomon követését, továbbá a kiterjedtebb teszteléseket és a járvánnyal kapcsolatos tudományos kutatást is előmozdítja.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×