eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
9. évfolyamos diákok tanórán vesznek részt a VII. kerületi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében 2020. február 28-án. Idén 671 millió forinttal támogatja a kormány a szerb nemzetiségi iskolák fejlesztését.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Fegyvertelen exrendőrökkel kezdi meg működését az iskolaőrség

Ötszáz iskola tantestületének lesz tagja hamarosan iskolaőr, akinek a tanárok megvédése lesz a dolga - akár 12 éves gyerekekkel szemben is. A Pedagógusok Szakszervezete nem akar rendőrt látni az iskolában.

Az élet újraindításával kapcsolatos döntések mellett a közállapotokra is reagál a kormány, ez derült ki a hétközi kétnapos ülés határozatairól szóló Kormányinfón csütörtök délelőtt.

A döntések között szerepel az iskolaőrség felállítása is:

  • első körben 500 iskola érintett
  • köztük 150 szakiskola és 350 "rendes" iskola.

Az iskolaőrség egy nagyrészt korábbi rendőrökből álló, 500 fős testületként kezdi meg működését, tagjai részei lesznek az adott oktatási intézmény tantestületének, de nem a pedagógusokra vonatkozó törvényi szabályozás vonatkozik majd rájuk.

Egy-egy iskola őre állandó jelleggel lesz jelen az iskolában. Az érintett iskolák körét aszerint jelöli ki a kormány, hogy mely intézményekben vannak a legsúlyosabb fegyelmi problémák.

"Az államnak feladata az, hogy az iskolában a rendet biztosítsa, a pedagógusokat pedig megvédje" - szögezte le a tájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az intézkedést az tette a kormány szerint szükségessé, hogy vannak olyan intézmények, amelyekben

a fizikai erőszak veszélye állandóan fennáll.

Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, csak egyéb, egyelőre nem ismert kényszerítő eszköz. Erőszak megvalósulásának megakadályozására lesz jogosítványa.

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a tanárral szembeni minden bűncselekmény büntethetőségének alsó korhatára 12 évre csökken, és bár súlyos kudarcnak nevezte, hogy ilyen korú gyermekeknek bíróság elé kell állniuk, de az nem engedhető meg, hogy bárki a hivatását gyakorló pedagógust fenyegesse.

A törvénymódosítást és a kezdeményezést is valamennyi érintett terület országgyűlési képviselője támogatta - húzta még alá a bejelentéskor a miniszter.

Ha szükséges, további iskolaőröket is szolgálatba állít a kormány később.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×