INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

kivándorlás

munkavállalás

hazatelepülés

ksh

ausztria

németország

anglia

koronavírus

Hivatalosan pár tízezres az elvándorló és a hazatérő magyarok tábora

Hivatalosan pár tízezres az elvándorló és a hazatérő magyarok tábora

Infostart

Második éve költöztek haza külföldről többen, mint amennyien elvándoroltak - adta hírül a KSH. Hivatalosan alig 23,2 ezren tértek haza, igaz, a kivándorlók száma sem túl magas: 21,9 ezer.

Két egymást követő évben, 2018-ban, majd 2019-ben is több magyar állampolgár költözött haza külföldről, mint amennyien elhagyták az országot - írta a KSH 2019-es népmozgalmi adataira hivatkozva a Magyar Nemzet. A KSH arról írt, hogy az elérhető hivatalos adminisztratív adatok szerint

  • az elmúlt évben 21,9 ezer magyar állampolgár távozott külföldre,
  • miközben 23,2 ezer, korábban kivándorolt, ám Magyarországon született magyar állampolgár tért vissza.

A magyarok 30 százaléka Ausztriából, 28 százaléka Németországból és további 21 százaléka az Egyesült Királyságból tért haza. A 2018-as adatokhoz viszonyítva a Németországból visszatérők aránya emelkedett, miközben az Ausztriából és az Egyesült Királyságból visszavándorlók aránya kismértékben csökkent. A hazatérők 64 százaléka negyven évesnél fiatalabb, 28 százalékuk harminc év alatti volt. A hazatérők 53 százaléka egyedülálló férfi.

Az országot 2019-ben elhagyó magyarok 34 százaléka Ausztriát, 28 százaléka Németországot és 13 százaléka az Egyesült Királyságot választotta új otthonának. Tavalyelőtthöz képest nőtt az Ausztriába távozók aránya, míg a korábbi két fő célországot, Németországot és az Egyesült Királyságot választók részaránya mérséklődött. Továbbra is elsősorban a fiatalokat veszíti el az ország: az elvándorlók 45 százaléka 30, 71 százaléka pedig negyven év alatti.

A lap szerint a világjárvány kitörése miatt több tízezer magyar állampolgár tért haza, elsősorban munkahelye elvesztése miatt. A határokon bevezetett korlátozások, illetve a légi közlekedés leállása és a járványügyi tilalmak, továbbá az ezekből adódó hosszú távú bizonytalanság várhatóan egy ideig a legtöbb külföldre vágyót eltántorítja az elvándorlástól.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018