eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tűzoltó a budaörsi erdőtűznél 2020. április 10-én. Az erdőben hat hektáron ég az aljnövényzet.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Idén eddig 7500 focipályányi terület vált a lángok martalékává Magyarországon

Eddig már 4900 szabadtéri tűzesethez vonult ki idén a tűzoltóság Magyarországon. Tizenheten súlyosan megsérültek, míg egy ember meghalt, miközben gazt égetett a kertjében - mondta az InfoRádiónak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. 

Még csak tavasz közepénél járunk, de már 4900 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat - mondta az InfoRádiónak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Némelyik egészen nagy területen pusztít, 40-50 tűzoltónak kell eloltania több óra megfeszített munkájával és 10-15 tűzoltóautót kell a helyszínre küldenie a katasztrófavédelemnek. Eddig egy ember vesztette életét, miközben gazt égetett a kertjében, 17 ember sérült meg szabadtéri tüzeknél és 7500 focipályányi terület égett le - adott számot a szóvivő.

Mukics Dániel elmondta, hogy a kerti zöldhulladék égetésével kapcsolatban nincs egységes szabályozás az országban. "Attól függ, hogy szabad-e, hogy hol él az ember, mert jellemzően önkormányzati rendeletek szabályozzák" - tette hozzá Mukics Dániel. Azon a településen, ahol van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, ott el lehet égetni a kerti zöldhulladékot, de csak a rendeletben meghatározott időpontban és megszabott módon.

"Ha valamelyik településnek nincsen kifejezetten erre vonatkozó rendelete, akkor tilos elégetni a kerti zöldhulladékot"

- hangsúlyozta a szóvivő. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez Budapest egész közigazgatási területén tilos.

"Hangsúlyozom, hogy kerti zöldhulladékról van szó és nem hulladékégetésről még ott is, ahol engedi az égetést a rendelet" - mondta Mukics Dániel. A zöldhulladék elhalt növényi részeket, levágott gallyakat jelent.

Szavai szerint nagyon sok önkormányzati rendelet úgy van megfogalmazva, hogy ugyan engedélyezi a kerti zöldhulladék égetést, meghatározott napon, meghatározott évszakokban, de úgy szól, hogy ha tűzgyújtási tilalom van elrendelve, akkor tiltja azt.

"Mindenképpen járjunk utána az önkormányzatnál, hogy helyesen járunk-e el, ha a kertben az összegyűjtött száraz hulladékot meggyújtjuk, nehogy probléma legyen belőle. Hiszen ha valaki nem a rendeletben meghatározott időpontban, vagy a rendelet tilalma ellenére égeti el a kertjében az összegyűjtött növényeket,

akkor az 20-60 ezer forint közötti tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha tűzoltói beavatkozásra van szükség a meggyújtott tűz eloltásához, akkor a bírság maximuma elérheti a 3 millió forintot"

- hívta fel a figyelmet a Mukics Dániel. Hozzátette: egyébként Magyarországon a települések 91 százalékában van a kerti zöldhulladék égetését engedélyező önkormányzati rendelet. Változó, hogy a tűzgyújtási tilalom ideje alatt is engedi-e, vagy akkor tiltja. Ezért a szóvivő szerint érdemes utánajárni a helyi szabályoknak, nehogy szabályt sértsen az óvatlan kerttulajdonos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×