eur:
393.82
usd:
368.26
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kiss& ide parkoló az Áldás Utcai Általános Iskola előtt Budapest 2.kerületében.
Nyitókép: www.facebook.com/budapest2

Elektronikus beiratkozás az általános iskolákban

Idén nem ragaszkodik az oktatásirányítás a személyes megjelenéshez az általános iskolai beiratkozásnál, de lehetőséget adnak erre is.

Országosan 80-100 ezer családot érint az idei, április 6-án megkezdődött általános iskolai beiratkozás, most azonban a veszélyhelyzet miatt nem kell személyesen megjelenni ehhez, elektronikusan zajlik a folyamat - írta a Magyar Nemzet a Klebelsberg Központ tájékoztatása alapján. Az elektronikus beiratkozás lehetősége a KRÉTA rendszerben itt érhető el. Ha erre nincs mód, akkor az általános iskolák a járványügyi szabályok betartása mellett lehetővé teszik a személyes ügyintézést is, amelynek szabályairól megkeresés esetén az intézmény tájékoztatja a szülőket.

A kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartói számára már március elsejéig eljuttatta az Oktatási Hivatal a szeptembertől tankötelessé váló gyerekek adatait. Most a tanulói jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat várják az iskolák.

Ezek feltölthetőek a KRÉTA rendszerbe, de ha erre nincs mód, a tanév első napján is bemuthatóak.

A beiratkozáshoz szükséges a gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány, lakcím­igazolvány, tajkártya, amennyiben a szakértői bizottság már kijelölt a gyermek részére iskolát, akkor ennek az igazolását tartalmazó dokumentum, továbbá nyilatkozat az életvitelszerű ottlakásról és nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlásáról.

Először, április 24-ig a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni. Ezek közé tartoznak jellemzően az alapítványi, magán- és egyházi fenntartású általános iskolák, illetve azok a tankerületi fenntartásúak is, amelyeknek a hatályos jogszabályok adta lehetőségek miatt nincs körzetük, például a köznevelési típusú sportiskolák.

A második szakaszban (2020. április 28. és május 15. között) minden olyan tanuló automatikusan bekerül a lakóhelye, tartózkodási helye szerinti körzetes általános iskolába, aki nem nyert felvételt az első szakaszban, illetve aki nem adta be a jelentkezését más általános iskolába. Ekkor azonban a szülőknek meg kell erősíteniük gyermekük jelentkezését, ha a lakóhely szerinti körzetes általános iskolába szeretnék beíratni. Ugyancsak ebben a beiratkozási időszakban kell jelezni, ha valaki olyan iskolát választott, amelynek egyébként van körzete, de lakhelye szerint a gyerek nem oda tartozik.

A körzettel nem rendelkező iskolákban 2020. április 27-ig, a körzettel rendelkező iskolákban pedig május 21-ig hozzák meg a felvételről vagy az elutasításról szóló döntésüket az igazgatók.

Az eredményről lehetőség szerint haladéktalanul értesítik a családokat is.

A középiskolába jelentkező tanulók esetében a beiratkozás június második felében esedékes. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a járványhelyzet alakulása függvényében csak később fogja meghozni a döntést a végleges szabályokról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×