eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatót tart a tankönyvek kiszállítása alkalmából a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolánál 2018. augusztus 16-án. A 2018-19-es tanévre rendelt tankönyvek 62 százalékát már kiszállították az iskolákba, ez 7,5 millió kötetet jelent. Augusztus végéig a megrendelt 12,5 millió tankönyv mindegyike megérkezik az intézményekbe.
Nyitókép: Kovács Tamás (MTI)

Maruzsa Zoltán: szeptembertől mindenki számára ingyen lesz a tankönyv

Elindult a 2020/21-es tanévre szóló iskolai tankönyvrendelés, és 320 új kiadvánnyal bővült a jegyzék - közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádióval. Jelentős bürokráciacsökkentő változást vezettek be a rendelések elszámolásánál, és a tankönyveket az 1-12. évfolyamokon ingyen kapják a tanulók.

A tankönyvrendelés hagyományosan április elsejével indul Magyarországon, élesedett is, úgyhogy a Könyvtárellátó rendszereiben a munka már megkezdhető - mondta az InfoRádiónak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A tankönyvjegyzékben 2863 taneszköz szerepel. Ezek közismereti, szakképzési, hit- és vallásoktatáshoz kapcsolódó tankönyvek. Minden intézmény a saját képzési profiljának, helyi tantervének megfelelően válogatja ki ezek közül a neki megfelelő könyvet - fejtette ki az államtitkár.

Minden közismereti tárgyra is igaz az, hogy jellemzően két könyv van a kínálatban, és az intézménynek kell eldöntenie, hogy mi illeszkedik, de az adott kerettantervnek, intézményi profilnak is nagyon meghatározó a jelentősége ebben - mondta Maruzsa Zoltán. Szavai szerint itt van tehát szerepe az intézménynek, hogy ebből a 2863 taneszközből kiválassza a saját programjának megfelelőt.

Az idén 320 új könyv van a tankönyvjegyzékben. Ezek egy része az Oktatási Hivatal által felügyelt OFI-nak a fejlesztése, emellett egy miniszteri felhívásunk is volt az elmúlt hónapokban, amellyel idegen nyelvi kínálatot bővített. A kettő együtt eredményezi a lista jelentős bővülését - emelte ki.

Elmondta azt is, hogy a könyvek ára Magyarországon évek óta inkább csökkenő tendenciát mutatott.

Most is számos kiadványnak csökkent az ára,

- hiszen például tavaly a magyar állam megvásárolta a Croatica Kiadót, amelynek portfoliójában több százas nagyságrendű, elsősorban nemzetiségi tankönyv van - és ahol lehetett, ott árcsökkentésre is sor került - mondta Maruzsa Zoltán.

Megemlítette, hogy a tankönyvjegyzékben vannak a sajátos nevelési igényű tanulók számára készült kiadványok is. Emellett 2020-tól abban az esetben, hogy ha az őket nevelő speciális intézményekben jellemzően nem, vagy nem csak tankönyvet használnak, akkor olyan speciális eszközöket is tudnak vásárolni a tankönyvvásárlási keretek terhére, amelyek az ott folyó nevelő-oktató munkát tudják támogatni. "Ezt ugyancsak a tankönyvrendelés keretében tudják megtenni" - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

"Fontos változás - és nemcsak az SNI esetén igaz -, hogy amikor létszámokról és finanszírozási keretekről beszélünk, hogy változott a tankönyvfinanszírozás rendje. Az idei évben egyfelől minden, a köznevelésben tanuló személy ingyenesen kapja már az 1-12 évfolyamon a tankönyveket, másrészt pedig ezt közvetlenül a tankönyvellátóval számolja el a minisztérium" - hívta fel a figyelmet Maruzsa Zoltán. Szavai szerint a korábbi évek viszonylag bürokratikus eljárása, ahol az intézmény, a fenntartó rendel, számláz, fizet - ez leegyszerűsödött.

"Lényegében az intézmények a Kello felületén csak rendelnek - a rendeléseket módosíthatják egyébként június végéig, és pótrendelésre is van mód a tanévkezdéskor -, és végül az egész folyamat során kiszállított több mint 13 millió tankönyvet és taneszközt központilag számolja el a minisztérium a Könyvtárellátóval" - ismertette az új eljárást Maruzsa Zoltán. Szavai szerint ez egy jelentős bürokráciacsökkentés.

"Egy régi terv válik valóra, és szeptember 1-től a teljes tankönyvellátás ingyenessé válik Magyarországon mindenki számára"

- tette hozzá az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×