eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a felsőoktatási felvételi ponthatárokról tartott sajtótájékoztatón a hivatalban 2016. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Új részletek az idei felvételi eljárásról

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentéseket tett a szülők, a gyerekek és az iskolák, óvodák előtt álló hónapokkal kapcsolatban.

Már csaknem két hete, hogy az internetre költözött az iskola.

Az elmúlt időszakot értékelve Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a köztévében elmondta, nagy aktivitást tapasztalnak az összes olyan platformon, amelyet bevontak ebbe a folyamatba, de elismeri, mivel nem volt átállási idő, ezért nagy erőfeszítést igényel az új helyzet tanártól, diáktól, családtól.

"Nagyon büszke vagyok arra, amilyen sebességgel és innovációval ez az átállás megtörtént" - fogalmazott. Szerinte ebben az időszakban a szülők is kicsit belemélyednek a tananyagba, a pedagógusokkal való kapcsolatba, de azt is elmondta,

a direkt pedagógus-gyerek kapcsolat egy része most áttevődik a szülő-gyerek kapcsolatra.

Az érettségivel kapcsolatban úgy azt kérte, "bízzanak abban, hogy a kormány a helyén van, a megfelelő intézkedést a megfelelő időben meg fogjuk hozni". Több forgatókönyvvel dolgoznak, de most még kivárnak.

Az érettségi előtt egyébként is áll előttük még egy fontos időszak, a beiratkozásé.

"Több tízezer embert mozgat meg ez, kitaláltuk, hogyan lehet a legkevesebb kontaktussal lefolytatni. Kiértesítjük az összes iskolát, óvodát, hogy hogyan, milyen ütemezéssel történjen a beiratkozás. Az Oktatáis Hivatal már minden általános iskolának megküldte a jelentkezhető gyermekek listáját. Megnyitjuk a beiratkozás folyamatát olyan módon, hogy az óvodák esetében már április 2-től a körzettel nem rendelkező iskolákba meg tud kezdődni a jelentkezés telefonon, ímélben" - ecsetelte.

Azok, akik nem jelentkeznek máshová, automatikusan kerülnek be a körzetes iskolába

- figyelmeztetett.

Április 27-28-ig tehát megtörténhet a körzetes és nem körzetes iskolák felvétele, de

az üres helyeket még ezután is fel lehet majd tölteni.

Az iskolák a KRÉTA rendszert használhatják minden adminisztratív tevékenység lefolytatására. Akinek kérdése van, az Oktatási Hivatal honlapján keresztül mindenre választ kaphat.

Az óvodákba beiratással kapcsolatban minden érintett szülő hivatalos levelet kap.

Arról is szólt, hogy egyes hírek szerint néhányan - felügyelet híján -

vissza kényszerültek menni az iskolába, és kis csoportokban együtt tanulnak: ilyet nem szabad,

csak gyermekfelügyeletre van lehetőség, ezt tankerületenként kell megoldani. "Például az informatikai eszközöket biztosítják arra, hogy a feladatokat elvégezhessék. De tantermi órákat tartani nem engedélyezett, a személyes kontaktok minimalizálása érdekében."

Hozzátette: az sehol nem elvárás, hogy az órarendet tartsák az intézmények, tömbösítve is lehet órákat tartani online.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×