eur:
394.33
usd:
370
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Bérátvállalás, 13. havi nyugdíj - gazdasági mentőprogramot jelentett be Orbán Viktor

Öt lábon áll a kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéscsomag, amely azonnal hatályba is lép. Nyolc kiemelt ágazatot indítanak újra, a vállalatok pedig 2000 milliárd forintos csomagra számíthatnak.

Kormánytagok körében állt Orbán Viktor miniszterelnök a nyilvánosság elé a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált, azonnal hatályba lépő gazdaságvédelmi intézkedésekkel, amelyek a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át az idei költségvetési évben - és 1-ről 2,7 százalékra növelik a tervezett költségvetési hiányt -, ebben benne vannak a Magyar Nemzeti Bank által indított programok is.

A bejelentések:

  • munkahelymegőrzés: a rövidített munkavégzés esetén a kormány készen áll arra, hogy átvállalja a munkaadóktól a bérköltségek egy részét
  • munkahelyteremtés: beruházásokat fognak támogatni, 450 milliárd forint értékben
  • kiemelt ágazatok újraindítása: turizmus, egészségipar, építőipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, logisztika, közlekedés, film- és kreatív ipar
  • vállalatfinanszírozás: kamat- és garanciatámogatott hitel magyar vállalkozásoknak, 2000 milliárd forint értékben
  • család- és nyugdíjasvédelem: visszatér a 13. havi nyugdíj négy részletben, minden évben egy hetivel többet kapnak a nyugdíjasok 2021-től 2024-ig

A teljes intézkedéscsomag egyébként három fázisból áll, az első fázisban korábban bizonyos szektorokban a tb-járulék fizetését függesztették fel, valamint a katás vállalkozók terhein könnyítettek az idei évre, és a bankhiteleknél is ennek keretében döntöttek az igénybe vehető moratóriumról. A második szakasz indul most.

A program koordinálását Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter végzi, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter az állami vállalatok lendületbe hozásáért és „bekapcsolásáért” felel, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azért, hogy mindezen intézkedésekhez megfelelő forrás legyen a költségvetésben, aminek a „fegyelmezését” is rábízta még.

Az alapelv, mint Orbán Viktor aláhúzta: annyi munkahelyet kell létrehozni, amennyit a vírus tönkretesz.

A bejelentésekből még a hétfői napon törvény lesz, azok a Magyar Közlönyben fognak megjelenni.

„Egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra” – zárta szavait a miniszterelnök.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×