eur:
393.94
usd:
369.22
bux:
65720.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Alapvetően két irányzat közül választanak az országukat mentő vezetők

Bértámogatás, adóhalasztás, helikopterpénz - megannyi módszer, amivel most az egyes nemzetállamok próbálkoznak a társadalom és a gazdaság megmentésével, talpra állításával a koronavírus-járvány végéig.

Alapvetően két módszer figyelhető meg a világban, amivel a kormányok enyhíteni próbálnak a koronavírus-járvány gazdasági hatásain - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Palócz Éva azt mondta: az európai országok többségében az állam bértámogatást ad a munkahelyek megtartásához, az Egyesült Államokban pedig úgynevezett "helikopterezéssel", vagyis nagyobb ívű pénzosztással próbálják tompítani a krízist.

"Az elsőt röviden kurzarbeitnak szokták mondani, mivel Németország alkalmazott már ilyet a 2008-as válságkezelés idején. Ha körülnézünk,

Németországban ismét alkalmazzák, Ausztriában az állami bérátvállalás mértéke 90 százalékos, de Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban is alkalmazzák ezt a megoldást".

A támogatás mellett a részletszabályozásokban is nagy eltérés van az országok között: nem mindenhol ugyanazokra az ágazatokra vonatkozik, valamint egyes helyeken csak a karanténba kerültek kapnak állami bérpótlást, másutt mindenki, aki most nem tud dolgozni a koronavírus hatásai miatt.

Mindenütt előszeretettel alkalmazott eszköz az adókedvezmény, de - mint rámutatott - még ennél is inkább kedvelt módszer az "adóhalasztás", vagyis a mostani adót nem szedik be most, de később, az év végén vagy a jövő év elején igen.

A legnagyvonalúbb ebből a szempontból Csehország volt, amely a jövő év elejéig rengeteg adóeuróról mond le - derül ki a Valutaalap egy nyilvántartásából, amely 193 ország intézkedéseit tartalmazza.

Más megközelítés például az Egyesült Államoké: "egységesen osztanak pénzt, ezt szokták helikopterpénznek nevezni. A Nobel-díjas Milton Friedman elmélete szerint úgy kell a gazdaságot élénkíteni, hogy

nem kell a részletekkel törődni, szabályozni, mert az sokszor időigényes, energiaigényes, és nem is biztos, hogy mindig igazságos. Az alapelv az, hogy a fogyasztás így nő,

mert az emberek jövedelemhez jutnak. És ha az emberek fogyasztanak, akkor a gazdaság beindul" - mondta Palócz Éva.

Persze Amerikában sem "mindenkinek" járt az ingyenpénz, mert felső jövedelmi korlátja volt.

Európában, mint mondta, ez a módszer nem annyira divat, de a családi pótlék átmeneti megemelése, a szegények segítése, a munkanélkülieknek létrehozott alapok létrehozása nagyon hasonló intézkedés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×