eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. május 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor rendkívüli beszéde a parlamentben: "életünk megváltoztatása most elkerülhetetlen"

A miniszterelnök a parlamenti hétfői ülésének elejére rendkívüli beszéddel készült.

Az operatív törzsnél tett látogatása és a tanácskozást követően elmondott rövid tájékoztatója után a parlament hétfői ülésének elején is - előre nem bejelentette módon - szót kért Orbán Viktor miniszterelnök.

Napirend előtti felszólalásában a kormányfő megismételte, 12 napja hirdették ki a rendkívüli veszélyhelyzetet Magyarországon az Ázsiából indult koronavírus-járvány miatt.

"Csak Németországban 47 ellenszer-kifejlesztési csoport dolgozik. Nálunk is van ilyen, Jakab Ferenc professzor vezeti, de az erőfeszítések mellett sem lesz vakcina idén" - mondta. Ha felszámolni még nem is tudjuk, lassítjuk a terjedését, tájékozódunk a környező ország válaszairól, mindenki nemzeti megoldásban gondolkodik, tette hozzá.

"Életünk megváltoztatása most elkerülhetetlen" - mondta, indokolva a rendkívüli veszélyhelyzet bevezetését.

Megismételte a sajtótájékoztatón elmondottakat, így jelentést tett a fertőzés négy területéről: hatósági, katonai, egészségügyi, gazdasági.

Felkérte a legjobb matematikusokat, virológusokat, hogy készítsenek számításokat a vírus terjedéséről, de ezek a számok még nem olyan biztonságúak, hogy nyilvánosan beszéljen róluk,

de elmondta, a 167 azonosítottnál biztosan többen fertőzöttek.

167 fertőzöttből - mint mondta - 108-an "csak hordozók", nincsenek tünetei, 27 embernek vannak tünetei, 9-en pedig súlyos állapotban vannak, a 7 halott családjáért pedig imádkozik. A 7 elhunyt közül 5-nek több korábbi, súlyos betegsége is volt, erre rakódott rá a koronavírus.

Ami rendelkezésre áll többek között: orvosi maszk - 1 500 000 darab. Heti 25 ezret gyártanak, 80 ezer a cél. Gumikesztyű - 20 millió. Lélegeztetőgép - 2560 darab. A számok és hétfőn bejelentett intézkedések részletei itt.

Részleteiben is beszélt a "román zsilipelésről", annyi embert fognak beengedni továbbhaladás céljából az osztrák oldalról, amennyit a keleti határon a román partner beenged. "Igyekszünk szomszédainkat barátainkká tenni, később akár fegyverbarátokká is lehetünk" - érvelt a miniszterelnök.

Elmondta, a baj már bekövetkezett egy sor ágazatban, a turizmusban és a vendéglátásban többek között. Bártfai-Mager Andrea felelőssége az ezzel kapcsolatos problémákra a válaszkeresés. A legfontosabb feladat szerinte a gazdaság leállásának kivédése, a károk mérséklése.

A válságkezelés részeként bejelentette, 3000 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál az év hátra lévő részében, "ez egyszerre család- és gazdaságvédelmi intézkedés" - mondta. A bankokat arra kérte, működjenek most ebben együtt a kormánnyal, mivel elsősorban az ő bevételeikről van szó a hitelmoratórium esetében.

A hétfői hat bejelentés:

  1. a taxisok után több mint 80 ezer kisvállalkozás kap felmentést a kata nevű adónem megfizetése alól (a pontos felsorolás az este megjelenő kormányrendeletben)
  2. a március 1. előtt keletkezett kata-tartozásra haladékot adnak a veszélyhelyzet elhárulásáig
  3. mentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatti adóbefizetésre
  4. a kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet idejére, az adótartozások behajtását is felfüggesztik
  5. az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik
  6. anyasági ellátások (gyes, gyet, gyed) jogosultsága nem jár le a veszélyhelyzetben

"Minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni. Mindenkinek felelőssége van, mindenkinek hozzá kell, hozzá kellene tenni a magáét. Párthovatartozás nélkül erre kérem képviselőtársaimat is, összefogásra van szükség" - zárta szavait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×