eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Látványterv a népszavazásra bocsátott szendendrei gyalogos-kerékpáros hídról.
Nyitókép: szentendre.hu

Úgy ér véget a szentendrei bringahídügy, hogy sokkal tovább tart

A belvárosi helyett az attól délre eső kerékpáros híd megvalósulását támogatták a szentendreiek. A város önkormányzata kéthetes véleménynyilvánító szavazást hirdetett, ezen a 22 ezer választásra jogosultból mintegy 2600-an vettek részt. Fülöp Zsolt polgármester szerint a városvezetésnek most lesz ideje a környezeti, természetvédelmi szempontokkal és a közlekedési igényekkel összhangban kijelölni az új híd pontos helyét, és a városhoz méltó hidat terveztetni. A Magyar Kerékpárosklub és Révész Máriusz nem örül.

A Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt. beruházásában 1,5 milliárd forint uniós forrás felhasználásával gyalogos-kerékpáros híd épült volna Szentendre és Szigetmonostor között. Szentendre új önkormányzata ehhez nem járult hozzá, miután a lakosság körében végzett kéthetes véleménynyilvánító szavazáson felmérték: a helyiek inkább azt szeretnék, hogy a város déli részén, a Postás strandnál épüljön híd.

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője reakciójában azt közölte, a helyi önkormányzat a híd ellehetetlenítésére játszott, az városvezetés által javasolt hídhely ugyanis soha nem volt alkalmas hídépítésre, és ezt korábban meg is vizsgálták, az önkormányzat pedig tudott róla.

"Egyáltalán nem ez volt a szándékunk. A kerékpárút tervezője, aki több lakossági fórumon is előadást tartott, maga mondta, hogy nem is vizsgálták a déli helyszín megvalósíthatóságát, mert egyetértés volt az előző városvezetésben a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztővel és Szigetmonostor önkormányzatával abban, hogy a belvárosban kell megépíteni a hidat. Tehát ők csak a belvárosi helyszíneket vizsgálták" - tisztázta Fülöp Zsolt az InfoRádióban.

Szentendre polgármestere szerint az is biztos, hogy a szigetmonostori településrendezési tervben hídhelyként szerepel ez a lehetőség, és a szentendrei építési szabályzatban is van hídhely a belvárostól délre, ezért szerinte van mozgástér.

"Nem arról van szó, hogy nem szeretnének hidat a szentendreiek, hanem arról, hogy nem a belvárosban szeretnék" - tette hozzá.

Indoklásként elmondta még, a korzó 15 évvel ezelőtt újra kinyílt a szentendreiek előtt, ez egy gyalogos-, sétatér és rendezvénytér, amelyen kerékpáros forgalmat átvezetni újfajta tervezést igényelne, fizikailag is el kell választani egymástól a gyalogos és kerékpáros forgalmat, nem utolsósorban pedig látványban is mást jelentene a környék.

Vitézy Dávid kritikájában arra is utal: nem lesz bringás híd Szentendre és Szigetmonostor között, belátható időn belül, kútba esett most ez a beruházás.

Erre reagálva a polgármester azt mondja: jobb, ha egy híd lassan, jobb helyre épül, mintha gyorsan, rossz helyre.

"Bár most nagy valószínűséggel három éven belül nem lesz híd, amit mi el is mondtunk a kampányban, ám 2023 után is van élet, a következő építési pályázati szakaszokban lesz realitása a hídéptésnek, addig van időnk pályázatot kiírni a külalakjára, és egyeztetni is az összes szakhatósággal" - szögezte le.

A Magyar Kerékpárosklub az alábbi Facebook-posztban reagált a szentendrei hídügyre, tiszteletben tartva a választás végeredményét.

Kifejtette a véleményét az ügyben csütörtökön Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is. Úgy vélte, a szentendrei önkormányzat több hetes helyi véleménykutatási "színjátékkal" megakadályozta, hogy Szentendre és Szigetmonostor között gyalogos-kerékpáros híd épüljön uniós forrásból az európai kerékpárúthálózat (EuroVelo6) részeként.

Fülöp Zsolt szentendrei polgármester becsapta a helyieket, amikor olyan helyszínt - a Postás strandot - is szavazásra bocsátott, amelyről pontosan tudta, hogy ott nem építhető meg a híd - jelentette ki Révész Máriusz. Az önkormányzat által javasolt helyszínről szerinte nincs értelme tárgyalni, mert a szemben lévő szigeti részen védett vízbázist érint, ahová nem lehet építkezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×