INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

szlávik jános

koronavírus

betegség

járvány

karantén

semmelweis egyetem

diákok

dél-pesti centrumkórház

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a Lakatos Tiborral, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőjével rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni.

Új részletek az első magyarországi koronavírus-fertőzöttekről

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Az egyik koronavírussal fertőzött iráni diák már több mint 10 napja Magyarországon volt, mire kiderült, hogy beteg – közölte a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa. Szlávik János szerint a két beteggel kapcsolatba került személyeket még a csütörtöki nap folyamán értesíti a járványügyi hatóság a szükséges teendőkről.

Enyhe tünetei vannak csak az első magyarországi koronavírus-fertőzötteknek, az iráni diákok láztalanok, kivizsgálásuk jelenleg is zajlik, mondta a köztelevízióban a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Szlávik János hozzátette, jelenlegi információik szerint a két beteg között nincs kapcsolat, és egyikőjük már több mint tíz napja Magyarországon volt, mire kiderült, hogy megfertőződött.

„Az egyikőjük február 22-én, a másikójuk február 28-án érkezett Magyarországra. Két elszigetelt esetről van szó, és a jelenlegi kontaktkutatási fázisban az mondható, hogy

semmilyen kapcsolat nincs közöttük

– fogalmazott a szakember. – Ahogyan ők megérkeztek a kórházba, szinte azonnal egy nagyon komoly hivatalos kontaktkutatás kezdődött, ami azt jelenti, hogy egészen pontosan feltérképezik, hogy amióta ők Magyarországra érkeztek Iránból, merre jártak, kivel kerültek kapcsolatba, és a megfelelő intézkedéseket ezek alapján teszik meg.”

Szlávik János megerősítette, az egyik fertőzött a Semmelweis Egyetem diákja, a másikról nem adott pontosabb információt.

A betegek házastársát, illetve barátnőjét ugyancsak elkülönítették, ma derül ki, hogy ők is vírushordozók-e.

„A mai napon egészen biztosan, hogy a járványügyi hatóság értesíti a lakosságot és mindenkinek el fogja pontosan mondani, hogy mi a teendője akkor, ha az iráni diákokkal érintkeztek, találkoztak, egy légtérben voltak velük” – ismertette.

Az infektológus megjegyezte, egy koronavírusos beteg akkor tekinthető gyógyultnak, ha az egymást követő vizsgálatok nem mutatják ki a betegség jelenlétét szervezetében. Ez általában a betegség kezdetétől 10-14 napig tart, de egyénileg változhat.

Azokat is megvizsgálják, akik a Magyarországon járt fertőzött diáklányokkal kapcsolatba kerülhettek, tette hozzá. Szlávik János szerint a járványügyi helyzet komoly, de pánikra nincsen ok, rendkívüli intézkedésre nincs szükség. Azt tanácsolta, hogy a megelőzés érdekében gyakran kezet kell mosni, a betegek pedig maradjanak otthon.

Aki fertőző gócokban járt, két héten belül légúti tüneteket tapasztal és magas láza van, forduljon orvoshoz.

Szlávik János szerint a Dél-pesti Centrumkórházban karanténban lévők jól vannak, várhatóan hétvégén, a jövő hét elején hazaengedik őket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Új részletek az első magyarországi koronavírus-fertőzöttekről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018