eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fürdőzők a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda kültéri medencéjében 2013. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Koronavírus – Óvintézkedések a fővárosi fürdőkben

A megfertőződött két amerikai diáklány járt a Széchenyi Gyógyfürdőben, de az üzemeltető cég már korábban szigorított a szabályain. A medencében pedig a klór hatástalanítja a koronavírust.

Csehországban derült ki arról a két amerikai diáklányról, hogy koronavírus-fertőzöttek, aki két barátnőjével Budapesten is járt, és több fővárosi helyszínen megfordult, ezek egy részét beazonosították, így voltak például a Széchenyi Gyógyfürdőben is. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán elmondta, a fürdőben új eljárás van érvényben, megerősítették a fertőtlenítési eljárásokat, és a medencék klórszintjén is megemelték. A gyógyvíz olyan magas hőfokú, amit a vírus nem szeret, így nem kell fertőzéstől tartani.

Az eset nyomán a fürdőt is üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. operatív törzset alakított, de a vendégek és saját munkavállalói biztonsága érdekében már február 8-tól szigorúbb üzemeltetési előírásokat léptetett életbe, valamint minden dolgozóját felkészítette a fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókra.

A cég közleménye kiemeli, hogy 11 folyamatosan nyitva tartó fürdőt üzemeltet, ezek közül egyetlen alkalommal és csak a Széchenyi Fürdőben megforduló két vendég esetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel.

Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Ha sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja az új koronavírus burkát. A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klórmennyiség tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.

A fokozott fertőtlenítő takarítások mellett a társaság az alábbi intézkedéseket rendelte el valamennyi fürdőegységénél:

1. A medencéknél:

  • a szűrő-forgatós medencék többszöri visszamosatását,
  • a klórszint megemelését a még hatékonyabb fertőtlenítés miatt,
  • kiegészítő fertőtlenítések elvégzését,
  • a vegyszermérő-adagoló rendszerek fokozott ellenőrzését,
  • élményelemek, nyakzuhanyok fokozott átfertőtlenítését,
  • a töltővezetékek fertőtlenítését ürítések esetén,
  • a töltő-ürítős medencék teljes felületének fertőtlenítését a Nanosept Aqua Super fertőtlenítő szerrel.

2. Az eddigi rutinszerű, nappali fertőtlenítési eljárásokat és munkafolyamatokat fokozott szintre emelte.

3. A vizesblokkokban fertőtlenítő hatású kézmosószereket helyeztek el.

4. A beléptetésre szolgáló órák folyamatos, a használatok utáni azonnali fertőtlenítése is megtörténik.

5. Felhívja a vendégek figyelmét a fürdőkben elhelyezett tájékoztató anyagokban és a honlapon a fürdőhigiéniás szabályok fokozott betartására, illetve arra, hogy betegen semmiképp ne látogassák a fürdőket.

6. Döntött a zárást követő éjszakai rendezvények és nyitvatartás időleges megszüntetéséről, tekintettel arra, hogy a fokozott és teljes körű fertőtlenítés hosszabb időt vesz igénybe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×