eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró 2020. február 16-án. A luxushajón, amelyen három magyar állampolgár dolgozik, eddig 355 személyről derült ki, hogy megfertőződtek a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal. A fedélzeten 3700 embert tartanak megfigyelés alatt két héten keresztül, a fertőzötteket kórházakba szállították, az idős utasokat pedig önkéntes alapon evakuálják és a szárazföldön helyezik őket karanténba.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Már van magyar koronavírusos beteg, Japánban, a Diamond Princessen

A Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjárón az egyik magyarnak pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára számolt be. A fertőzött beteget a hajón elkülönítették, két-három napon belül kórházba vagy egy megfigyelőközpontba szállítják. Addig marad elkülönítve, amíg meg nem gyógyul. A másik két, szintén alkalmazottként a hajón dolgozó magyar tesztje negatív.

A beteg saját elmondása szerint jól van, nem lázas és nem is köhög, ezért meglehet, hogy nem kórházba, hanem elkülönített megfigyelő központba szállítják. A tokiói magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatot tart vele.

A Diamond Princess óceánjárón 3771-en utaztak, és csaknem húsz százalékuk fertőződött meg az új koronavírussal; hárman meghaltak. A február 5-én bevezetett karantént 19-én feloldották a hajón, ám a személyzet jelentős része, köztük a három magyar is - egy zenész testvérpár és egy felszolgáló -, a hajón maradt.

A két érintett tartományba nem ajánlott utazni

Menczer Tamás beszámolt az olaszországi helyzetről is. Először azt említette meg, eddig nem érkezett segélyhívás az erre kijelölt két telefonszámra. A Római Nagykövetség és a Milánói Főkonzulátus is a nap 24 órájában elérhető ügyeleti számokat aktivált a koronavírus fertőzés olaszországi terjedése miatt, a fertőzés kapcsán bajbajutott magyar állampolgárok részére: +39 348 800 8159 (Római Nagykövetség); +39 339 621 9517 (Milánói Főkonzulátus).

Menczer Tamás arra kért mindenkit, hogy ezeket csak segélykérésre használják, érdeklődők ne hívják többé,

számukra két, ingyenesen hívható call-center számot tartanak fenn. Egyúttal megismételte, hogy javaslatuk szerint Lombardiába és Venetóba, a halaszthatatlan utazásokat kivéve, a turisztikai célú látogatásokat csak alapos megfontolás és mérlegelés után szabad vállalni.

Se közúti, se vasúti korlátozás nincs

Olaszország egy szomszédja sem vezetett be közúti, vasúti korlátozást - pontosította az információkat Menczer Tamás. Az osztrákok egy szerelvényt feltartóztattak egy gyanús eset miatt, de utána helyreállt a vonatközlekedés, korlátozás nem lépett életbe.

Zárlat a karantén alá vont településeken

Lombarida és Veneto azon régióiban, ahol karantént rendeltek el, töröltek minden nyilvános rendezvényt, leállt a kereskedelmi tevékenység, a cégek munkatevékenysége, a munkavállalók csak otthonról dolgozhatnak, törölték a sport- és gyermekprogramokat, leállt a közoktatás, valamint a felsőoktatás és a felnőttoktatás az e-learning internetes oktatások kivételével. A tömegközlekedést is leállították e két tartomány érintett részein.

A karantén alá nem helyezett területeken 18 óra után a sörözők, játéktermek, discók bezárnak, a nyilvános rendezvényeket, sportmérkőzéseket elhalasztják, a múzeumokat bezárják, a Milánói dóm és a Scala is zárva tart.

Magyarok Kínában

Menczer Tamás beszámolója szerint jól van az a 171 magyar, akit a koznuli regisztráció alapján nyilvántartanak. Az 5 legfertőzöttebb tartományban 20 magyarral tartják a kapcsolatot, ők is jól vannak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×