INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

koronavírus

olaszország

magyarország

egészségügy

A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró 2020. február 16-án. A luxushajón, amelyen három magyar állampolgár dolgozik, eddig 355 személyről derült ki, hogy megfertőződtek a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal. A fedélzeten 3700 embert tartanak megfigyelés alatt két héten keresztül, a fertőzötteket kórházakba szállították, az idős utasokat pedig önkéntes alapon evakuálják és a szárazföldön helyezik őket karanténba.

Már van magyar koronavírusos beteg, Japánban, a Diamond Princessen

Infostart

A Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjárón az egyik magyarnak pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára számolt be. A fertőzött beteget a hajón elkülönítették, két-három napon belül kórházba vagy egy megfigyelőközpontba szállítják. Addig marad elkülönítve, amíg meg nem gyógyul. A másik két, szintén alkalmazottként a hajón dolgozó magyar tesztje negatív.

A beteg saját elmondása szerint jól van, nem lázas és nem is köhög, ezért meglehet, hogy nem kórházba, hanem elkülönített megfigyelő központba szállítják. A tokiói magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatot tart vele.

A Diamond Princess óceánjárón 3771-en utaztak, és csaknem húsz százalékuk fertőződött meg az új koronavírussal; hárman meghaltak. A február 5-én bevezetett karantént 19-én feloldották a hajón, ám a személyzet jelentős része, köztük a három magyar is - egy zenész testvérpár és egy felszolgáló -, a hajón maradt.

A két érintett tartományba nem ajánlott utazni

Menczer Tamás beszámolt az olaszországi helyzetről is. Először azt említette meg, eddig nem érkezett segélyhívás az erre kijelölt két telefonszámra. A Római Nagykövetség és a Milánói Főkonzulátus is a nap 24 órájában elérhető ügyeleti számokat aktivált a koronavírus fertőzés olaszországi terjedése miatt, a fertőzés kapcsán bajbajutott magyar állampolgárok részére: +39 348 800 8159 (Római Nagykövetség); +39 339 621 9517 (Milánói Főkonzulátus).

Menczer Tamás arra kért mindenkit, hogy ezeket csak segélykérésre használják, érdeklődők ne hívják többé,

számukra két, ingyenesen hívható call-center számot tartanak fenn. Egyúttal megismételte, hogy javaslatuk szerint Lombardiába és Venetóba, a halaszthatatlan utazásokat kivéve, a turisztikai célú látogatásokat csak alapos megfontolás és mérlegelés után szabad vállalni.

Se közúti, se vasúti korlátozás nincs

Olaszország egy szomszédja sem vezetett be közúti, vasúti korlátozást - pontosította az információkat Menczer Tamás. Az osztrákok egy szerelvényt feltartóztattak egy gyanús eset miatt, de utána helyreállt a vonatközlekedés, korlátozás nem lépett életbe.

Zárlat a karantén alá vont településeken

Lombarida és Veneto azon régióiban, ahol karantént rendeltek el, töröltek minden nyilvános rendezvényt, leállt a kereskedelmi tevékenység, a cégek munkatevékenysége, a munkavállalók csak otthonról dolgozhatnak, törölték a sport- és gyermekprogramokat, leállt a közoktatás, valamint a felsőoktatás és a felnőttoktatás az e-learning internetes oktatások kivételével. A tömegközlekedést is leállították e két tartomány érintett részein.

A karantén alá nem helyezett területeken 18 óra után a sörözők, játéktermek, discók bezárnak, a nyilvános rendezvényeket, sportmérkőzéseket elhalasztják, a múzeumokat bezárják, a Milánói dóm és a Scala is zárva tart.

Magyarok Kínában

Menczer Tamás beszámolója szerint jól van az a 171 magyar, akit a koznuli regisztráció alapján nyilvántartanak. Az 5 legfertőzöttebb tartományban 20 magyarral tartják a kapcsolatot, ők is jól vannak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018