INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

szervdonáció

országos vérellátó szolgálat

regisztráció

Új rendszerben tartják nyilván szervdonációs tiltakozásokat

Új rendszerben tartják nyilván szervdonációs tiltakozásokat

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Ezzel javult a minőség, a biztonság, könnyebb a nyomon követés, a visszakeresés, és csökkent az intenzív osztályok adminisztratív terhe.

Februártól az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) működteti a Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterét, amelyet eddig a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezelt Országos Transzplantációs Nyilvántartás néven.

A regiszterben a szerv- és szövetdonációval kapcsolatos egyéni tiltakozásokat tartják nyilván, ebben minden szerv- és szövetkivétel előtt kötelező ellenőrizni, hogy az elhunyt szerepel-e a tiltakozók között. Írásos tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni

A regiszter február elsején elindult, az adatok rendben átkerültek az új rendszerbe, ahogy az összes papíralapú dokumentum is - mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs igazgatója.

"Nagyon fontos volt a lekérdezésre jogosult orvosok adminisztratív terhének a csökkentése, elsősorban a szervkivételek során, ahol sok munkája van az intenzív osztályon dolgozó orvosnak. A donációnál

a donorjelentéshez kapcsoltan megtörténik a tiltakozás ellenőrzése, amelyet automatikusan elvégez a rendszer,

ezen kívül az új szoftverben utólag minden lekérdezés visszakereshető".

Ha egy magyar állampolgár külföldön hal meg és az ország érdeklődik arról, hogy Magyarországon tett-e tiltakozó nyilatkozatot az elhunyt, akkor ez az új regiszterből már könnyen kikereshető. Sőt az új szoftvernél már az is meg lett oldva, hogy Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok esetén is legyen lehetőség a tiltakozásnak a szoftverben történő nyilvántartására.

Az orvosnak tájékoztatási kötelezettsége van a hozzátartozók felé, vagyis közölnie kell, ha nem találtak tiltakozó nyilatkozatot, és így nem volt akadálya a szervdonációnak. El kell mondania azt is, mely szervet, szövetet távolították el

- részletezte a donáció menetét Mihály Sándor.

A szervdonáció életeket menthet, de a donáció megtiltására bárkinek van lehetősége: a tiltakozást közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell kinyilvánítani, és ezt postai úton, személyesen, vagy a háziorvos közreműködésével lehet eljuttatni a regiszterbe (a tiltakozás mindenféle formai kötelezettség nélkül visszavonható).

Ez a beküldés azonban nem kötelező, ezért a kezelőorvosnak az elhunyt személyes holmijai között keresnie kell a donációra vonatkozó nyilatkozatot. Ha ilyet nem talált, akkor nézi meg a Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Regisztert.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a tiltakozók száma, az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs igazgatója azt felelte: körülbelül ezres nagyságrendről tudnak.

Mihály Sándor hozzátette: a hozzájuk fordulóknak kötelesek elmondani, hogy a szervfelajánlással életeket menthetnek, és hogy szervek kivételére csak agyhalál, vagyis a tényleges halál esetén van mód. Felhívta még a figyelmet arra, hogy a szervadományozással kapcsolatos bármilyen döntésről érdemes a hozzátartozókat is tájékoztatni.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Szervdonációs regiszter
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018