eur:
393.25
usd:
367.85
bux:
65965.33
2024. április 24. szerda György
Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Felülvizsgálja a főváros a Biodóm-beruházást

Az eredetileg 15,7 milliárd forintra tervezett projekt 2017-re már 55 milliárd forintra hízott, Fürjes Balázs szerint pedig már 62,8 milliárdon állhat a költségszámláló.

A kormány eddig 47 milliárd forintot adott a főváros tulajdonában álló állat- és növénykert beruházására - ismételte meg a napokban Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy az eddig megbeszéltnél többet nem kívánnak fordítani a projektre.

A kormányhatározatban rögzített ütemezés szerint a Fővárosi Állat- és Növénykert 2018-ban 18,57 milliárd, 2019-ben 15,87 milliárd, míg az idén 3,14 milliárd támogatást kap. A 2020-ra ígért pénz még nem érkezett meg a főváros számlájára, de még a tavalyiból is hibádzik 7,5 milliárd - írta meg a fővárosra hivatkozva a Népszava. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint nem áll fenn annak veszélye, hogy az eddigi pénzt vissza kellene fizetni. A támogatási szerződésben ugyanis csupán az szerepel a támogatás feltételeként, hogy 2021 szeptemberéig meg kell valósulnia a „háromosztatú biodómnak”, egyetlen szó sincs arról, hogy mi legyen benne.

Márpedig ha más nem is, de a kupola kész lesz. A kérdés az, hogy mi kerül bele.

A kupola kivitelezése 33,5 milliárdba kerül. Ez a Pannon Park projekt 70 százaléka. Az ehhez kapcsolódó egyéb költségek után közel 6 milliárd marad az állami támogatásból, feltéve persze, hogy megkapja a főváros a pénzt – tette hozzá Kiss Ambrus.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója az új városvezetést arról tájékoztatta, hogy a kívánt látogatóélmény kialakításához még 20 milliárd forintra lenne szükség, de Kiss Ambrus a lapnak azt mondta, hogy

ehhez semmiféle alátámasztó pénzügyi terv nem készült és a feltételes közbeszerzési eljárásokat se bonyolították le.

Az új városvezetés a túlzónak tartott 20 milliárdos befejezési költség okán a projekt teljes körű állapotfelmérésével bízta meg a tulajdonában lévő Enviroduna Kft. projektmenedzsment céget (amelynek eddig csak utóellenőrzési joga volt). Szeretnék megismerni a beruházás pénzügyi helyzetét, a lehetséges befejezési változatokat.

A cég 4-6 hónapot kért egy új stratégia kialkítására.

Szóba került korábban az is, hogy a 700 férőhelyes Hermina garázs 6 milliárdos költségkerete a Biodómra is elkölthető lehetne, ha közösen arra jut a főváros és a kormány, hogy az egyébként autómentessé alakítandó ligetben nincs szükség parkolóházra. Ennek építését még nem kezdték el, a főváros vizsgálja, hogy az új épületek indokolják-e a mélygarázs létesítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×