eur:
387.28
usd:
357.29
bux:
68044.23
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Újságírók az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm sajtóbejárásán a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én. A kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a biodóm építésének befejezéséhez. A beruházás jelenleg 75 százalékos készültségi szinten van, a közönség 2021 végén veheti birtokba a Pannon Parkot.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fürjes Balázs a biodómról: mi tehetetlenek vagyunk

A Fővárosi Állat- és Növénykert területén épülő Pannon Park és Biodóm építésére már biztosított plusz forrásokat a kormány - hangsúlyozta Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs arról is beszélt, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor akár idén elindulhat az atlétikai vb rendezéséhez szükséges létesítmények építése.

Továbbra sem tudni, honnan lehet előteremteni a hiányzó 20 milliárd forintot az állatkerti Biodóm befejezéséhez.

Fürjes Balázs azt mondta: nagyon nehéz helyzetbe hozza az országot Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Kifejtette: a főigazgatónak volt egy jó szakmai elképzelése a Biodóm megépítése. A kormányzatot kereste meg az állatkert – egy teljesen fővárosi tulajdonú és fenntartású intézmény –, hogy támogassa ezt. A kormány szívesen támogatta a beruházást. Egy évvel később Persányi Miklós kérte a beruházási támogatás megemelését, és megígérte, hogy több árnövekedés nem lesz. Ennek tudatában

a kormány összesen 45 milliárdot adott.

Tarlós István előző főpolgármester is felhívta az állatkert figyelmét, hogy többször ne forduljanak már pénzért – emlékeztetett a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A kormány nem kért beleszólást, az állatkert vezetése önállóan irányított, ő írta ki a közbeszerzéseket. Ezt követően azt hallotta a kormány Karácsony Gergelytől, hogy hiányzik még 20 milliárd forint – tette hozzá.

Mi tehetetlenek vagyunk. Rengeteg eszköze van a fővárosnak, minden eszköz az állatkert vezetésének kezében van

– hangsúlyozta.

Fürjes Balázs úgy vélekedett: ha ennyi információ alapján, ilyen helyzetekben a kormány újra meg újra pénzt adna, akkor holnap az összes önkormányzat meg mindenki más nálunk kopogtatna, és gyorsan kiapadna a büdzsé.

Ez egy nehezen kezelhető helyzet. A kormány a maga támogatását már hozzá tette a projekthez, és örül, ha meghívják a megnyitóra – emelte ki az államtitkár.

A 2023-as atlétikai vb ügyében a következő lépésről Fürjes Balázs azt mondta: a nemzeti vagyongazdálkodásért felelős miniszter alatt működő beruházási ügynökségnek kell kiírnia haladéktalanul egy nyílt, uniós közbeszerzést a kivitelező kiválasztására. Abban bízik, hogy ez azt az első félévben lezárják a pályázatot, és a második félévben indulhat az építkezés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához még jelentős orosz mozgósítás kell

Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához még jelentős orosz mozgósítás kell

Bő egymillióan még mindig maradtak Harkivban ukrán lakosok, de a város elfoglalása Moszkva számára szimbolikus jelentőségű volna - vélekedett az InfoRádióban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora. Elmondta, van-e most elég orosz katona ehhez, illetve milyen feltételei vannak még az orosz sikernek.

Ma este leküzdhető a második nagy akadály a Leverkusen csodaszezonjában

A nemzetközi porondon aligha meglepő egy német–olasz (vagy éppen olasz–német) döntő, mégis, az Európa-liga rajtjakor kevesen fogadtak volna arra, hogy a Bayer Leverkusen és az Atalanta vívja majd a 2023–2024-es kiírás fináléját. A mérkőzést ma este 9 órától játsszák Dublinban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×