INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

európai néppárt

7-es cikkely

jogállamisági eljárás

Pixabay

Az Európai Néppárt nem akar missziót küldeni Magyarországra

Infostart

Megosztottak a pártok abban, hogy kell-e nálunk vizsgálódnia az Európai Parlamentnek a jogállamisági eljárás során.

Míg az uniós döntéshozó testület baloldali és zöldpártjai erősen küzdenek érte, hogy mielőbb vizsgálódhassanak hazánkban, a néppárt teljességgel indokolatlannak tartja az utat - számolt be értesüléseiről a Magyar Nemzet.

Kedden a Népszava írt arról, hogy a szakbizottság és az új képviselő-testület tagjai megismerkednének a hazai állapotokkal (és korábban Orbán Viktor miniszterelnök épp azt nehezményezte, hogy a testület mindenféle helyismeret nélkül alkot véleményt Magyarország-ügyben). Az Európai Néppárt (EPP) szakmai koordinátora viszont a Magyar Nemzet tudósítása szerint ellenezte, hogy az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációt küldjön Magyarországra.

A magyarországi útról a végső döntést az EP-elnökök értekezlete formáció (a képviselőcsoportok vezetői és a parlament elnöke) hozza majd meg.

A LIBE tagjai legutóbb Máltán tartottak tényfeltáró missziót Daphne Caruana (épp a Panama Papírok máltai iratait tanulmányozó) újságíró meggyilkolása miatt (a botrány a nagypolitikáig ér, több lemondáshoz vezetett, legutóbb a rendőrfőnök távozott).

Tegnap Brüsszelben azt is beharangozták, hogy még idén létrejön a 27 EU-tagország részvételével készített, átfogó jogállamisági jelentés. Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa azt mondta, ez nem azt jelenti, hogy felhagynának a 7. cikkely szerinti eljárással.

"Elsősorban cselekvésre akarunk biztatni pár tagállamot, de a mechanizmus arra is alkalmas lehet, hogy arra hivatkozva kötelezettségszegési eljárásokat indítsunk"

- mondta.

A következő napokban valamennyi EU-országtól levélben kéri majd, hogy jelöljenek ki egy-egy személyt a bizottsággal való kapcsolattartásra az ügyben.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018