INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

európai néppárt

fidesz

donald tusk

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a nagyszebeni Nagy téren 2019. május 8-án, egy nappal az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozója előtt, amelyet az erdélyi városban tartanak.

Kész a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről

Infostart

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke jelentette be a hírt.

Donald Tusk Brüsszelben találkozott a Fidesz ügyében felkért három bölccsel, Herman Van Rompuyjal, Hans-Gert Pötteringgel és Wolfgang Schüssellel, és jelentésük értékelését a párt vezetőivel folytatott megbeszélések után mutatja be a Néppárt választmányán.

Azt nem tudni, hogy a február 3-án kezdődő ülésen döntenek-e már a Fideszről. A Bloomberg hétfőn délelőtt azt írta, hogy az Európai Néppárt valószínűleg elhalasztja a szavazást, mert nem tudnak megegyezni a bölcsek jelentéséről.

Múlt héten az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén - néppárti szavazatokkal is - elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot. Ezt követően Orbán Viktor kormányfő azt mondta, egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen a Néppártból, mert a pártcsalád többsége "elárult bennünket".

Az EPP politikai közgyűlése tavaly március 20-án a néppárt elnökségének és a Fidesznek a megegyezése alapján határozott a Fidesz tagságának felfüggesztéséről a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. Arról is határoztak, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét. A vizsgálatra háromfős testületet hoztak létre, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezet, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a 2019. márciusi ülést követő nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. Azt közölte: a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát" - amely tárgyal a néppárt delegáltjaival -, és tőlük várja majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról: hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek.

Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018