eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb 2 százalékponttal mérséklődhet a szociális hozzájárulási adó az idén - a nap hírei

Tárgyalást kezd a Volkswagen több százezer németországi vásárlója kártalanításáról. Elfogatóparancsot adott ki az Interpol a Libanonba menekült volt Nissan-vezér ellen.

Januártól 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, mivel ekkora inflációval számol a kormány - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a nyugdíjak értékének megőrzését továbbra is törvény garantálja, tehát ha az idén magasabb lenne az infláció mint 2,8 százalék, akkor a különbözetet egyösszegű utólagos nyugdíj-kompenzáció formájában kapják meg az idősek.

Újabb 2 százalékponttal mérséklődhet a szociális hozzájárulási adó az idén - közölte az adóügyi államtitkár. Izer Norbert azt mondta: júliustól vagy októbertől csökkenhet az adónem. Az államtitkár kiemelte: az adócsökkentések ellenére tavaly november végéig 1.300 milliárd forinttal több folyt be az 5 legnagyobb adóból, mint az előző évben.

Történelmi csúccsal indította az évet a BUX. Az index 147 pontos emelkedéssel 46.230 ponton zárta a csütörtöki kereskedést. A részvénypiac forgalma 7,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek a legutóbbi záráshoz képest. A BUX hetek óta rekordokat dönt, a múlt év utolsó kereskedését is azzal zárta hétfőn.

Decemberben nőtt a Beszerzési Menedzser Index. A BMI szezonálisan kiigazított decemberi értéke 53,9 pont, ami a hetedik legmagasabb decemberi adat, értéke felülmúlja a hosszú távú decemberi átlagot, de nem éri el az elmúlt 3 év átlagát. A vizsgált részindexek többsége nőtt novemberhez képest, de a foglalkoztatottsági mutató csökkenésre utal.

Továbbra is nagyon leterheltek az ápolók, a szakma létszáma messze elmarad az OECD-államok átlagától - írja a Világgazdaság. A lap a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara adataira hivatkozva azt írta: csaknem 25 ezer ápoló hiányzik az ellátási rendszerből. --- Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a kormány béremeléssel, ösztöndíjakkal és lakhatási támogatással segíti az ápolói létszám növekedését. Az évente több ütemben végrehajtott béremeléssel 2022-ig 72 százalékkal nő a szakdolgozók alapbére.

Közeleg a középiskolai felvételi. A nyolcadikosoknak, illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba készülő alsóbb éveseknek január 18-án kell megírniuk a központi írásbeli vizsgát matematikából és magyarból. Az iskolák kétharmada szervez írásbelit, ám a szabályok szerint csak a gimnáziumok és a technikumok követelhetnek meg felvételit, a hároméves szakképzésbe az általános iskolai jegyek alapján lehet bekerülni.

Már be lehet nyújtani az iskolai felmentési kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz. Erre január végéig van lehetőség. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hivatalt jelölte ki az iskolaérettségi felmentések elbírálására, illetve a kormányhivatalokat a 3 éves korban esedékes óvodába járás ellenőrzésére. A beadványokat pedagógiai szakértők bírálják el kikérve a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét.

Tárgyalást kezd több százezer németországi vásárlója kártalanításáról a Volkswagen. Arról a több mint 430 ezer vásárlóról van szó, akik a német fogyasztóvédelmi szervezetek országos szövetsége és az ADAC autóklub szervezésében perelték be a céget. A keresethez az EA189 típusú dízelmotorral szerelt, és a dízelbotrány miatt szervizre visszarendelt Audik, Seatok, Skodák és Volkswagenek németországi tulajdonosai csatlakozhattak. A cél most egy olyan megállapodás lenne, amellyel peren kívül le lehet zárni az ügyet.

Felülvizsgálja globális adószerkezetét a Google és a jövőben minden szellemi tulajdonjogát az Egyesült Államokba utalja vissza. A Financial Times emlékeztet rá, hogy az óriáscég az úgynevezett dupla ír adózási kiskaput használta ki. A nemzetközi színtéren keletkezett profitjukat Írországon és más adóparadicsomokon keresztül számolták el, megkerülve az amerikai adórendszert. Becslések szerint ezzel az amerikai cégek 2017-ig összesen ezer milliárd dollárt halmoztak fel külföldön.

Németországban 3 nő ellen indult vizsgálat az újévkor Krefeld állatkertjében pusztító tűzvész miatt. A rendőrségen önként jelentkező 60 éves anya és felnőtt lányai kínai kívánságlámpásokat eregettek szilveszterkor, és valószínűleg attól lobbant lángra a majomház. Ellenük gondatlan tűzokozásért indult vizsgálat. A bűncselekmény miatt akár 5 év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Elfogatóparancsot adott ki az Interpol a Libanonba menekült volt Nissan-vezér ellen. Carlos Ghosn a japán házi őrizetet játszotta ki. Az üzletembert először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Törökországban jóváhagyta katonák küldését Líbiába a parlament. A török törvényhozás egy évre adott felhatalmazást egy líbiai katonai beavatkozáshoz. A törvényjavaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja és szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom szavazta meg, a szociáldemokrata, centrista és baloldali ellenzék elutasította.

Izraelben lemondott az eddig magánál tartott miniszteri tárcákról Benjámin Netanjahu, az átmeneti kormány miniszterelnöke. A törvények értelmében nem tölthet be miniszteri tisztséget az, aki ellen vádat emelt az államügyész. A kormányfő a népjóléti, a diaszpóraügyi és a mezőgazdasági minisztérium vezetéséről mondott le, azt ígérve, hogy a következő napokban megnevezi utódait ezeken a posztokon.

Ausztráliában el kell hagyniuk az erdőtüzek miatt veszélyeztetett térségeket a turistáknak. Sokan azonban nem tudtak elindulni, mert a benzinkutak kifogytak az üzemanyagból. Victoria államban a haditengerészet hajója menekíti a tengerparton rekedt embereket. A helyzetet tovább súlyosbítja a hétvégére várható újabb hőhullám. Ausztráliában október óta 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×