eur:
394.37
usd:
371.64
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Kiégett lakóépület maradványai az Új-Dél-Wales szövetségi állambeli Cobargóban 2020. január 1-jén. Ausztrália keleti részében október közepe óta pusztítanak bozót- és erdőtüzek.
Nyitókép: MTI/EPA-AAP/Sean Davey

Súlyosabbá válhat a helyzet Ausztráliában, figyelmeztetik a turistákat

Ausztrália délkeleti részén az erdőtüzek miatt el kell hagynia a veszélyeztetett térségeket mindenkinek, akinek nem ott van a lakhelye, ugyanis a hétvégére várható újabb hőhullám súlyosbíthatja a helyzetet, és a hatóságoknak az is nagy feladat lesz, ha evakuálni kell a lakosokat.

A új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte. hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet. Ennek hatására már csütörtök reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró gépkocsikból. Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert

az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.

A tüzek és a kidőlt fák miatt sok tengerparti település el van zárva a főúttól, emiatt hiány alakult ki élelmiszerből és ivóvízből is ezeken a helyeken - közölte a tűzoltóság.

Victoria államban megérkezett csütörtökön Mallacoota üdülőhelyhez a haditengerészet oda vezényelt hajója, hogy kimenekítse a tengerparton rekedt embereket. Az ezer lakosú üdülőhely házaiból kedd reggel mintegy négyezren menekültek a partra a tűz elől. Autóikban vagy a benzinkutakon, szörfklubokban felállított ideiglenes menhelyeken töltötték a szilveszter éjszakát. A Choules nevű hajó élelmet, vizet és egészségügyi felszerelést vitt a bajba jutottaknak, és ezresével elszállítja őket.

Október óta Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×