INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

nyugdíj

rétvári bence

emmi

infláció

rezsiutalvány

Ennyivel kapnak többet a nyugdíjasok idén

Ennyivel kapnak többet a nyugdíjasok idén

Infostart / InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy határidőre is felhívta a figyelmet: március végéig a nyugdíjasok még be tudják váltani a 9 ezer forintos rezsiutalványaikat.

Rétvári Bence közölte, hogy 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért januártól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek.

Hozzátette, hogy novemberben nyugdíjkorrekcióra is sor került. Mivel az infláció 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások.

Az államtitkár jelezte, hogy

a nyugdíjnövekmény havonta átlagosan csaknem 4500 forint.

A nyugdíjak értékének megőrzését továbbra is törvény garantálja, tehát ha idén magasabb lenne az infláció mint 2,8 százalék, a különbözetet ismét megkapják az idősek egyösszegű utólagos nyugdíj-kompenzáció formájában - hangsúlyozta Rétvári Bence.

Megjegyezte: március végéig a nyugdíjasok még be tudják váltani a 9 ezer forintos rezsiutalványaikat.

A Portfolio emlékeztet arra, hogy legutóbb a jegybank elemzői inflációs jelentésükben úgy fogalmaztak, hogy

magasabb nyugdíjkiadással számolnak, mivel a törvényi előirányzat 2,8 százalékos inflációs várakozásra épült, az aktuális jegybanki prognózis viszont 3,5 százalékos inflációs várakozást tartalmaz.

A nyugdíjkiadás többlete 0,1%-kal ronthatja a GDP-arányos egyenleget 2020-ban.

A Portfolio legutóbbi, tavaly decemberi felmérése is azt jelezte előre, hogy idén a kormányzati várakozásnál magasabb, 3,2 százalékos lehet a pénzromlás üteme.

A portál emlékeztet arra, hogy mivel 4%-ra várja a kormány az idei GDP-növekedést, ezért az időskorúak prémiumra is számíthatnak, 2020-ban is. Egy átlagnyugdíj esetén ez annyit tesz, hogy idén egyszeri 10 ezer forintos prémiumban részesül. Az idei költségvetés erre 20 milliárd forintot irányzott elő.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Rétvári Bence
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018