eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A Szimpla romkocsma Budapest bulinegyedként ismert részén a Kazinczy utcában 2017. augusztus 29-én. A környéken lakók a hajnal négy óráig nyitva tartó vendéglátóhelyeken hangoskodók miatt panaszkodnak és várnak megoldást az önkormányzattól. A vendéglátósok a megélhetésüket féltik, ha esténként hamarabb kellene bezárniuk a szórakozóhelyeket. Lapértesülés szerint Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), Erzsébetváros polgármestere hamarosan a VII. kerületi képviselő-testület rendkívüli ülése elé terjeszt egy átfogó rendeletmódosítási és intézkedési tervezetet.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szigorítás jöhet az "elsiófokosodott" bulinegyedben

Éjféltől reggel hatig bezáratná a bulinegyed szórakozóhelyeit Erzsébetváros új, ellenzéki polgármestere. A DK-s Niedermüller Péter ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy néhány kocsma mentesülhet az intézkedés alól. A bulinegyed ellentmondásos hely: Magyarország egyik legértékesebb turisztikai attrakciója, amely rengeteg bevételt termel, ugyanakkor túlzsúfolt, zajos, piszkos és veszélyes.

A budapesti bulinegyedben régóta tarthatatlan állapotok uralkodnak - mondta az InfoRádióban Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület elnöke.

"A lakosság menekül

a zajszennyezettség miatt, a túl sok turista maitt, akik hajnali 6-kor akár az utcán is buliznak, a szemetelés miatt, hogy közvécék nincsenek és mindenki az utcára ürít, illetve folyamatos a randalírozás. Az autók tükreit lerúgják, a kapukat tönkreteszik. Nincs arra senki tekintettel, hogy ez egy lakónegyed" – sorolta.

A bulinegyed közbiztonsági szempontból is problémás hely. "A bulinegyedre viszonylag jellemzőek a kábítószeres bűncselekmények, illetve a turistákra rátelepedő zsebtolvajok, rablások. Olyan őrületes tömeg van hétköznap is, hogy nehéz keresztülmenni, ha egyáltalán lehet, mert a külföldiek ilyenkor az úttesten közelekednek" – hívta föl a figyelmet Radó Iván, a belvárosi polgárőrség elnöke.

A VII. kerületben

többször elfordult, hogy részeg külföldi turisták ortodox zsidókat zaklattak

az utcán, ezért a Tett és Védelem nevű zsidó alapítvány önszerveződő biztonsági szolgálatot hozott létre Erzsébetvárosban. "Történt heil hitlerező megszólalás, történt mocskos zsidók felkiáltás, angolul természetesen. Akkor, amikor ilyet tapasztalnak az önkénteseink, dokumentálják akár fényképekkel, akár tanuvallomásokkal, hogy utána meg tudjuk tenni a szükséges jogi lépéseket" – ismertette Szalai Kálmán, a szervezet titkára.

Van dolga a NAV-nak

A bulinegyedet az adóhatóság sem mintakerületként tartja számon, ezt alátámasztja a NAV legutóbbi ellenőrzésének eredménye. "Az ellenőrzések több mint felében szabálytalanságra bukkantak a hatóság emberei, illetve ennek nagy részében le is kelle foglalniuk termékeket – mondta az InfoRádióban Kádár Zsombor, a Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense. – Ami azt jelenti, hogy nagyobb súlyú szabálytalanságok voltak."

Az önkormányzatok

csendrendelettel próbálkoztak, illetve betiltották a beerbike-okat, de a szórakozóhelyek is sokféle módszerrel kísérleteznek,

hogy fenntartsák a rendet a bulinegyedben. Már az is nagy eredmény, hogy elkezdődött a párbeszéd erről a problémáról – mondta az InfoRádióban Böcskei Balázs politológus, az ELTE oktatója.

"Több típúsú romkocsmáról is beszélhetünk. Még továbbra is megvannak a kultúrális értékekre fókuszáló, azokat előtérbe helyezőek, de kétség nélkül elindul egy konzum skanzen világ a belső Erzsébetvárosban. Néha napján a siófoki beach house-on érezhetjük magunkat. Elsiófokiasodás, ami a bulinegyeddel történik. De úgy tűnik, hogy egyébként a város immunrendszerét megerősítésére lakossági igény van" – fogalmazott.

A népszavazás nem segített

A bulinegyed szórakozóhelyeinek éjféli bezárásáról, már egy – igaz érvénytelen – népszavazás is volt a kerületben. Az eddigi fideszes polgármester, Vattamány Zsolt nem támogatta ezt a megoldást. DK-s utódja, Niedermüller Péter viszont jó ötletnek tartja, beemelte a programjába és most egyeztetne a civilekkel, a lakókkal, illetve a szórakozóhelyekkel.

Lesznek kocsmák, amelyek egy közösen kidolgozandó kritériumrenddszer alapján mentesülhetnek az intézkedés alól, és valószínűleg csökkentik a vendéglátóhelyek számát, illetve szigorítják az Airbnb szabályait.

Niedermüller Péter hangsúlyozta, hogy nem akarja megszüntetni a buliövezetet, de szeretné elérni, hogy az egy kulturális negyed legyen, ahová nem csak inni járnak a külföldi fiatalok tízezrei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×