eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Történelmi áttörést jelenthet a rákmegelőzésben egy magyar szoftver

Egy magyar, rákkutatásban használt fejlesztés nyerte meg az idei Get in the Ring! V4 regionális startup- és innovációs versenyt. A szoftver segítségével meg lehet találni azokat a géneket, amelyek egy adott személynél a daganatot okozzák és a személyre szabott terápiát lehet használni - mondta az InfoRádiónak az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, Peták István.

Tulajdonképpen egy olyan orvosi szoftvert fejlesztettek ki magyar kutatók, amit arra tud használni az orvos, hogy megtalálja az orvos a terápiát minden egyes olyan génre, génhibára, ami emberi adganatot okozhat, minden egyes beteg esetében - ismertette az InfoRádióval az Oncopass Medicine tudományos igazgatója, Peták István.

"Ennek az az alapja, hogy ma tudjuk,

a daganatos betegségeket génhibák okozzák, ezeknek a géneknek a többségét ismerjük, és ezeket ki tudjuk mutatni molekuláris diagnosztikai módszerekkel a daganat szövetében.

Egyre több olyan, célzott gyógyszer kifejlesztésére kerül sor, amelyek közvetlenül ezekre a génhibákra hatnak. Ebben a pillanatban már több mint 125 célzott gyógyszer van forgalomban" - részletezte Peták István.

A génhibát az új szoftver tehát még azelőtt megtalálja, hogy kialakulna maga a daganat.

"A génhibák 90 százaléka szerzett, ami azt jelenti, hogy az életünk során alakulnak ki, és ezek miatt jön létre a daganat. Végül is ezek a génhibák a daganatok okai. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van 25 ezer génünk, és ebből 600 olyan, ami a sejtek osztódását szabályozza, és ha ebben a 600 génben van hiba, akkor ezek a hibás gének hibás fehérjéket termelnek, és ezek a hibás fehérjék hibás parancsokat adnak a sejteknek az osztódásra, és ez a hibás működés az oka a daganatoknak. Ha tehát a beteg olyan gyógyszert kap, ami meggátolja ezt a hibás folyamatot, akkor le lehet állítani a sejtosztódást vagy le lehet pusztítani a daganatot" - részletezte Peták István.

Úgy látja, ez az emberiség történetében egy történelmi lépés lehet, hogy

a daganatokat végre "oki szinten" lehet, személyre szabottan kezelni.

Az eszköz már regisztrált orvosi eszköz is Európában, 23 onkológiai centrum partnere is a fejlesztőnek, és több ezer beteg esetében már meg is történt a szoftver segítségével az az elemzés, amivel az orvos munkáját segíteni tudják. A megfelelő kezelést aztán már a kezelőorvos választja ki a betegek számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×