INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

recep tayyip erdogan

orbán viktor

tárgyalás

Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. október 8-án.

A Török Áramlat is szóba kerülhet az Orbán–Erdogan-találkozón

Infostart

Budapesten tárgyal Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki várhatóan gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről is beszél majd Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A magyar kormány számára az a legfontosabb, hogy Törökország továbbra is betartsa az Európai Unióval kötött megállapodást és ne engedje a menekülteket Európába - mondta a török-magyar vezetői találkozóval kapcsolatban az InfoRádiónak a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel szerint a török-kurd konfliktust a NATO keretein belül kell kezelni, Magyarországnak ilyen ügyekbe felesleges lenne beleszólnia, hiszen ezzel csak az EU-Törökország paktumot kockáztatná.

A szakértő úgy fogalmazott, hogy

az Európai Unióval kötött megállapodással Törökország egy nagyon komoly adu ászt kapott a kezébe,

ha ez a megállapodás felbomlik, százezer számra érkezhetnek bevándorlók akár a Földközi-tengeren keresztül, akár a görög-török határon keresztül az Európai Unió területére.

Hozzátette, ezt az Európai Unió is nagyon jól tudja, nem véletlen, hogy

október végén több mint 200 milliárd forintnak megfelelő eurót utalt át Ankarának, hogy a bevándorlókat továbbra is ott tartsa török területen.

A magyar miniszterelnök és a török elnök nem első ízben találkozik. Recep Tayyip Erdogan 2018-as nagyszabású elnöki beiktatásán számos ország állam- és kormányfője mellett Orbán Viktor Miniszterelnök is részt vett.

Ezt követően a júniusban másodszor is elnökké választott Erdogan a feleségével érkezezett és két napot töltött a magyar fővárosban, ahol előbb Áder János államfővel majd Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt. A magyar kormányfő és a török elnök budapesti tárgyalásain egy erőteljes hadiipari együttműködés kiépítésének terve, egy új légi járat indítása, a migráció, és több politikai, gazdasági téma is szóba került.

Orbán Viktor akkor úgy fogalmazott, Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával, hiszen ez az előfelvétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély.

A török államfő a tárgyalás témáival kapcsolatban kiemelte: továbbra is nagyon fontos az együttműködés Magyarországgal, meg kell erősíteni a magyar–török kapcsolatokat, a két ország együttműködését több területen pedig kitűnőnek nevezte.

A sajtótájékoztatón egy kérdés kapcsán szóba került Törökország EU-csatlakozása is. A magyar kormányfő ezzel kapcsolatban megjegyezte: szerinte szükség van a törökökre, ha az unió világpolitikai szereplő kíván lenni.

A magyar kormányfő a török köztársasági elnök társaságában avatta fel Baba türbéjét.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan idén októberben is találkozott, Bakuban folytattak megbeszéléseket, ahová mindketten a Türk Tanács ülésére érkeztek.

Gazdaság, biztonság, Török Áramlat

A magyar–török felső szintű stratégiai tanács csütörtöki ülésén Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan várhatóan gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről is tárgyal majd, a Magyar Nemzet forrásai szerint a Török Áramlat nevű tengeri gázvezeték kérdése, illetve a korábban beharangozott hadiipari együttműködés szintén napirendre kerülhet.

A török elnök látogatásának idejére több fővárosi helyszínre is szerveznek tiltakozó megmozdulásokat.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Erdogan Budapestre látogat_Előzetes öf
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018