INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

recep tayyip erdogan

orbán viktor

gül baba

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök (középen b) és Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Orbán Viktor mögött Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (j2).

Orbán Viktor: nem vagyunk megelégedve a mostani állapotokkal

Infostart

Hadiipari együttműködésről és versenyképességi akciótervről is szó volt a magyar kormányfő és a török elnök budapesti tárgyalásain. Magyarország évi 150 államilag finanszírozott ösztöndíjat ajánlott fel török fiataloknak.

A magyar-török gazdasági együttműködésről szólva Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon több mint ezer ember dolgozik török vállalatok alkalmazottjaként,

nyolc jelentős török relációjú projekt van tárgyalás alatt, és jó remény van arra, hogy ezek eredményeként mintegy félmilliárd dollárnyi befektetés létre is jön.

A miniszterel nök bejelentette, hogy Magyarország évi 150 államilag finanszírozott ösztöndíjat ajánl fel török fiataloknak.

Orbán Viktor arról is beszélt a Magyar Nemzeti Kereskedőházban rendezett fórumon, hogy Magyarországon van Európa Egyik legstabilabb kormánya, ésTörökországnak is stabil a kormányzati rendszere, egy erős felhatalmazású vezetője van. Orbán Viktor abban bízik, hogy a stabil kormányok gazdasági együttműködése nagy sikerre vezet majd.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a magyar gazdaságnak kulcskérdés a versenyképesség, és bár Magyarország ma már egy versenyképes országnak tekinthető, de

"egyáltalán nem vagyunk megelégedve a mostani állapotokkal".

A magyar gazdaság versenyképességét radikálisan javítani kell, ezért a kormány hamarosan - talán már ezen a héten - elfogad egy versenyképességet segítő akciótervet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. október 8-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésük utáni sajtótájékoztatón az Országházban 2018. október 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A török kormányfő hétfőn érkezett Budapestre, először Áder János köztársasági elnökkel találkozott, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt. Az ezt követően tartott közös sajtótájékoztatón jelentette be Orbán Viktor, hogy

  • a két ország erőteljes hadiipari együttműködést fog kialakítani és szorosabb együttműködést kíván kötni.
  • A honvédség megerősítésében Orbán Viktor szerepet szán Törökországnak.
  • Az Eximbank 420 millió dolláros hitelkeretet nyit az áruforgalom növelésére. A kormányfő bízik abban, hogy a most 2,5 milliárd körüli áruforgalom hamarosan elérheti az ötmilliárd dollárt, az energetika és a hadiipar területén létrehozandó együttműködés révén is.
  • Orbán Viktor elsősorban a mezőgazdaság és a vízügyi technológia előtt szeretett volna teret nyitni a megbeszélésen.
  • A török elnök szerint át kell tekinteni, milyen közös befektetésekre van lehetőség, Erdogan bejelentette, hogy a török nemzeti légitársaság Budapestről az indiai Mumbaiba fog közvetlen járatot indítani.

Orbán Viktor a hétfői tárgyalás után beszélt arról, hogy a magyar külpolitikának három fővárosra kell mindig nagyon figyelnie, Ankarára, Moszkvára és Berlinre, ez az a három nagyhatalom ugyanis, amelyeknek vonzáskörzetében éli Magyarország az életét sok száz éve óta. Ezért nevezte fontosnak a magyar kormányfő, hogy Törökországgal mindig kiegyensúlyozott, rendezett és pozitív legyen Magyarország viszonya. Orbán Viktor összegzése szerint a mostani megállapodások és "szándékegybeesések" lehetővé teszik, hogy Magyarország részt vegyen a török gazdaság fejlődésében.

A török EU-csatlakozásra vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt felelte: Magyarország eddig is támogatta Törökországot, és ezután is támogatni fogja. Szerinte Európának el kellene döntenie, mit akar, ha ugyanis valóban jelentős befolyású világpolitikai szereplővé akar válni a kontinens, akkor meg kell találnia az együttműködés megfelelő formáját Törökországgal. Magyarország erős Európát akar, ehhez pedig stratégiai megállapodás kell Törökországgal - mondta a miniszterelnök.

A Törökország uniós tagságát firtató kérdésre a török elnök azt válaszolta:

Igen vagy nem, de ne fárasszanak bennünket! Szeretem a tiszta beszédet. Most a türelmünk határára értünk.

A magyar kormányfő Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök társaságában kedden felavatta Gül Baba türbéjét.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a magyar emlékeket méltó módon ápolják Törökországban, és ezt viszonozták, amikor megállapodtak Gül Baba türbéjének közös felújításáról. Recep Tayyip Erdogan azt mondta, a törökök és a magyarok együttműködése Gül Baba eszmei árnyékában ver gyökeret, a türbe pedig áldást és szerencsét hoz a magyar népnek, továbbá erősíti a két nép barátságát.

Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő a megnyitón arról beszélt, hogy Gül Baba türbéje egyedülálló történelmi és építészeti műemlék, jelentős szakrális és művészettörténeti érték, amely kiemelt szerepet tölt be Budapest építészeti emlékei között. Időszerű volt a rekonstrukció, alapos és körültekintő munkák zajlottak, minőségileg újulhatott meg a műemlékegyüttes.

Gül Baba felújított türbéje Budapesten a felavatás napján, 2018. október 9-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Gül Baba felújított türbéje Budapesten a felavatás napján, 2018. október 9-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A tárcavezető méltatta a magyar-török kapcsolatokat és közölte: a két ország együttműködése példaértékű a történelmi emlékhelyek helyreállításában és megtartásában is.

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018