eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. október 8-án.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával

Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel Recep Tayyip Erdogan török elnök. Szóba került egy erőteljes hadiipari együttműködés kiépítésének terve, egy új légi járat indítása, a migráció, és több politikai, gazdasági téma is.

Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Az Országházban tartott közös sajtótájékoztatón a kormányfő úgy fogalmazott: stabil török kormányzat, stabil Törökország az előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély.

Orbán Viktor az egyik legerősebb magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy Törökország mindig olyan erős és stabil legyen, hogy képes legyen a térségben békét teremteni és az Európa felé tartó illegális migrációt megfékezni.

  • A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar külpolitika három fővárosra figyel: Ankarára, Moszkvára és Berlinre. Három nagyhatalom vonzáskörzetében éli életét Magyarország, így fontos számunkra, hogy Törökországgal mindig kiegyensúlyozott, rendezett és pozitív legyen a kapcsoltunk - emelte ki a magyar miniszterelnök.
  • Katonai együttműködésről is tárgyaltak, erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani az eddigi alacsony szintű együttműködés helyett. Hozzátette: ütőképes hadsereget szeretne kialakítani Magyarország, amiben számítanak a török együttműködésre katonai szakmai, fegyverzeti tekintetben is.
  • Gazdasági kérdésekben is sikeresnek ítélte Orbán Viktor a találkozót, mert bár a kiindulópont sem volt rossz, Magyarország a jövőben tőkeberuházásokhoz juthat Törökországban. Szavai szerint olyan együttműködést alakíthatnak ki, amilyenre eddig nem volt példa.

Orbán Viktor elismerését fejezte ki azért, hogy Törökország, mint befogadó ország a hozzájuk menekülő több millió menekültet befogadja és ellátja. Magyarország köszönetét fejezte ki az iránt, hogy Törökország maradéktalanul betartja az Európai Unióval kötött megállapodást, ami előfeltétele az európai biztonságnak.

Beszélt a miniszterelnök arról is, hogy a török elnök a világ tíz legnagyobb gazdasága közé szeretné kormányozni országát. Ezt a magyar gazdaságpolitika sem hagyhatja figyelmen kívül.

Törökország segítséget vár a menekültkérdésben

A török államfő a tárgyalás témáival kapcsolatban kiemelte: továbbra is nagyon fontos az együttműködés Magyarországgal, meg kell erősíteni a magyar-török kapcsolatokat.

Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: a két ország együttműködése több területen kitűnő.

  • A török légitársaság Magyarországról indítana repülőjáratot az indiai Mumbaiba
  • Erdogan szóba hozta és megköszönte Gül Baba türbéjének gondozását, most befejeződött felújítását.

Elmondta azt is, hogy Törökországban 3,5 millió szíriai és 500 ezer iraki menekült él, és az ankarai vezetés a menekültkérdésben segítséget vár európai és más országoktól.

Egy kérdés kapcsán szóba került Törökország EU-csatlakozása is. A török elnök szerint az uniónak őszintén meg kell mondania, hogy felveszik-e Törökországot vagy sem. "Fölöslegesen ne fárasszanak minket" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a folyamatban a türelmük határára értek. A témával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan Magyarország ezután is támogatja a török EU-s csatlakozást, de "Európának el kellene döntenie, mit akar." Szerinte szükség van a törökökre, ha az unió világpolitikai szereplő kíván lenni.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×