eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mégis bekerült a NATO-Ukrajna közös nyilatkozatba a kárpátaljai magyar közösségre vonatkozó javaslat - a nap hírei

Miniszterelnöki megbízottá nevezte ki a kormányfő Tarlós Istvánt. Mandátuma lejárta ellenére még ügyvezetőként hivatalban marad a Juncker-féle Európai Bizottság.

Mégis bekerült a NATO-Ukrajna közös nyilatkozatba a kárpátaljai magyar közösségre vonatkozó javaslat - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a katonai szövetség tagállamai a hivatalos határidő lejárta után elfogadták a magyar javaslatot, így a dokumentum határozottan kiáll a jogfosztott magyar közösség mellett, és felszólítja Kijevet a nemzetközi szabályok betartására. A magyar diplomácia irányítója szerdán jelezte, hogy Magyarország az indítványa elutasítása miatt megvétózza a közös nyilatkozatot.

Fejleszteni kell a nehézképességeket ahhoz, hogy a magyar honvédség meghatározó erő legyen a térségben és megfeleljen a NATO elvárásainak - jelentette ki a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a honvédség elsősorban Európából szerzi be a nehézfegyverzetet. Úgy vélte: jelenleg 7-8 ezer katonára lenne szükség, de a növekvő foglalkoztatottság és emelkedő bérek miatt a honvédség sincs könnyű helyzetben.

Nem született konszenzusos döntés a parlament házbizottságában az országgyűlés október 21-i ülésén történtek ügyében. A házelnök ezért saját hatáskörében dönt majd Hadházy Ákos és 9 kormánypárti képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről. A testület azt javasolta, hogy a független honatyától 330 ezer forintot vonjanak el, amiért a miniszterelnök felszólalása alatt táblákat, köztük egy obszcén feliratút tartott fel.

Miniszterelnöki megbízottá nevezte ki a kormányfő Tarlós Istvánt, aki az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felel mostantól. Orbán Viktor sajtófőnöke közleményében azt írta: Budapest volt főpolgármestere Magyarország legtapasztaltabb és legsikeresebb önkormányzati szakembere, akinek tudására és javaslataira a miniszterelnök és a kormány is igényt tart.

Ughy Attila volt 18. kerületi polgármesternek adta ki a Tarlós István lemondása miatt megüresedett fővárosi közgyűlési képviselői mandátumot a Fővárosi Választási Bizottság. Tarlós István volt főpolgármester a Fidesz-KDNP kompenzációs listájáról szerzett mandátumot a Fővárosi Közgyűlésben, azonban október 28-i hatállyal lemondott mandátumáról. Ugyancsak lemondott Wintermantel Zsolt volt újpesti polgármester, az ő mandátumát a Fidesz-KDNP listáján 19. helyen szereplő Pintér Gábornak adták ki.

Új vezetője lehet szerdától a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak. A Fővárosi Közgyűlés jövő keddi alakuló ülésére benyújtott előterjesztésből kiderül, hogy a főpolgármester Handl Tamást javasolja a szervezet élére. Az eddigi vezető, Pető György közszolgálati jogviszonyát közös megegyezéssel szüntetheti meg a közgyűlés.

Elutasította a Jobbik Állami Számvevőszékkel kapcsolatos indítványát az Alkotmánybíróság. Az ÁSZ a Jobbik ellenőrzése nyomán több mint 600 millió forintos fizetési felszólítást intézett a párthoz, mely emiatt bírósághoz fordult. A Jobbik keresetét azonban a bíróságok visszautasították, mert álláspontjuk szerint annak elbírálására nincs hatáskörük. Ezután az Ab kimondta: bár az ÁSZ-nak nincs szankciókiszabási hatásköre, az közvetve mégis vitatható bíróság előtt.

Megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát az állami tulajdonú Antenna Hungária. A többségi tulajdonos cseh PPF csoport és a Antenna Hungária egy új holdingot hozott létre, amely vegyesvállalatként működik. A Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. A PPF Csoport 2018 júliusában vásárolta meg a Telenor távközlési leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában.

Hivatalosan lejárt csütörtökön a mandátuma a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak, de a testület ügyvivőként folytatja tevékenységét. Az új összetételű brüsszeli testület ugyanis az eredeti tervekkel ellentétben nem tud hivatalba lépni november elsején. Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság még nem állt össze, mivel a francia, a magyar és a román biztosjelöltet is elutasították az Európai Parlamentben. A jelenlegi cél december elseje, bár vannak, akik szerint egyre kevésbé valószínű, hogy ez tartható lesz.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×