eur:
394.31
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: pixabay

Hiába kérik a szülők, nem változtat a kormány az igazolásokon

Nem tervezi a kormány, hogy rendeletben szabja meg a szülők által igazolható iskolai hiányzások számát - derült ki az Országgyűlés hétfői ülésén. Jelenleg az iskolák döntik el, hogy a szülők hány napot igazolhatnak a gyereküknek. A legtöbb helyen csak hármat, amit a szülők és a háziorvosok is kevesellnek, ezért általános gyakorlattá vált a kamu orvosi igazolások kiadása.

Nem tervezi a kormány, hogy rendeletben szabja meg a szülők által igazolható iskolai hiányzások számát - derült ki az Országgyűlés hétfői ülésén. A szülők a legtöbb iskolában félévente három nap hiányzást igazolhatnak a gyereküknek. Ez nagyon kevés - panaszolta az InfoRádiónak egy gyermekét egyedül nevelő budapesti édesanya, akit azt kérte, hogy ne közöljük a nevét. Elmondta, hogy a szülők a háziorvosokkal összefogva rendszeresen betegnek hazudják a gyereket, ami nyilván nem megoldás.

Nem érti, hogy egy kiskorú miért ne maradhatna otthon fejfájással, menstruációs fájdalommal, vagy a szülőnek miért nincs joga vallási ünnep, temetés, előző napi késői program esetén azt mondani, hogy gyereke nem megy iskolába.

A szülő szerint sok olyan betegség van, amivel orvoshoz sem kellene menni, ha nem lenne szükség igazolásra, mert a szülő is el tudja dönteni, hogy mi a baja a gyereknek és mehet-e iskolába.

Ez az édesanya legalább tíz, de inkább tizenöt nap felett szeretne rendelkezni, és ezzel nincs egyedül.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is ezt tartaná helyesnek. Póta György, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette nekik, hogy valóban nincs törvény a szülő által igazolható szabadnapok számára. Ezt az iskolák önállóan határozhatják meg, és legtöbb helyen valóban három napot engedélyeznek nekik, ami tényleg kevés. A házi gyermekorvosok vezetője egyetért azzal, hogy vannak olyan megbetegedések, amelyekkel felesleges orvoshoz vinni a gyereket, tehát a szülői igazolásnak is elegendőnek kellene lennie.

Póta György a náthát és a hasmenést hozta fel példaként: ezeknél nem szükséges mindig orvosi vizsgálat, hogy megállapítsák a betegséget és a gyógyulást. Kiemelte:

ezek az esetek nagyon megterhelik a rendeléseket és sok újrafertőzés lehetőségét hordozzák magukban.

Póta György elismerte, hogy a kamu orvosi igazolások kiadása napi gyakorlattá vált.

Hétfőn a jobbikos Bencsik János az Országgyűlés elé vitte a témát. Mint mondta: ezt a kérdést az iskolák házirendje határozza meg, de a vonatkozó rendelet módosításával pozitív változást lehetne elérni.

Azt kérdezte, tervezi-e kormány, hogy lazít az egynapos hiányzások igazolásának iskolai és óvodai gyakorlatán. Szerinte a jelenlegi rendszer egyaránt csalásra kényszeríti a szülőket, a pedagógusokat és az orvosokat. Van olyan, hogy a beteg gyerek egy napra elővigyázatosságból otthon marad, de másnap csak úgy mehet iskolába, ha visz orvosi igazolást - mondta, azt kifogásolva, hogy egy tanévben három nap hiányzást igazolhat a szülő.

A kormány azonban nem tartja indokoltnak, hogy a szülők háromnál több napot igazolhassanak a gyereküknek - derült ki Rétvári Bence válaszából. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta:

ha a gyermek három napnál többet betegeskedik, akkor jobb, ha látja orvos.

Az igazolást már akkor kiállíthatja az orvos, amikor először megvizsgálja a gyermeket, így nem kell ismét visszamenni hozzá.

A szülők által igazolható hiányzások növelése érdekében egy gyermekorvos, Tordas Dániel néhány hónapja petíció indított, amit már több mint tízezren aláírtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×