eur:
394.78
usd:
365.84
bux:
65215.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Alkotmánybírónak jelölik Handó Tündét - a nap hírei

Csütörtökön biztosan nem lép ki az unióból az Egyesült Királyság, az alsóház nemet mondott az előrehozott választásra. Alkotmánybírónak jelöli Handó Tündét a Fidesz és a KDNP. Budapesten időszakos forgalomkorlátozások lesznek az orosz elnök látogatása miatt kedden és szerdán. A nap legfontosabb hírei október 28-án.

Nem gyűlt össze a londoni alsóházban a szükséges kétharmados többség az előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezéshez. A szükséges 434 helyett 299-en támogatták Boris Johnson javaslatát a december 12-ei választási időpontra. A kormányfő az eddigi hírek szerint kedden ismét beterjeszti a kezdeményezést, amelyhez azonban az egyszerű többség jóváhagyása is elegendő lenne. Az uniós tagállamok előzőleg 3 hónapos haladékot adtak Londonnak a kilépésre, a brit kormány már hivatalosan is jóváhagyta ezt, így az Egyesült Királyság október 31-én biztosan nem lép ki az unióból.

Közösen szállít Afrikába gyógyászati segédeszközöket Magyarország és Szlovénia. Ezt Orbán Viktor kormányfő mondta, miután fogadta Marjan Šarec szlovén miniszterelnököt. A magyar miniszterelnök ismét úgy fogalmazott: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni. Hozzátette: mindkét ország pontosan tudja mi az, hogy migráció és ellenőrizetlen határátlépés. Orbán Viktor arról is beszélt: december közepén befejezik az M70-es autópálya építését a szlovén-magyar határig.

Idén egyszeri kiegészítő juttatást, a jövő évtől pedig havi fix összegű díjemelést kapnak az alap- és szakellátást nyújtó fogorvosok - jelentette be az emberi erőforrások minisztere.Kásler Miklós elmondta: a minisztérium saját forrásból még az idén 4 milliárd 440 millió forintot biztosít az egyszeri kiegészítő díjazásra. Hermann Péter, Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke üdvözölte a bejelentést, de hangsúlyozta, hogy ez csak egy első lépés. Elmondta, hogy számításaik szerint a 900 ezer forintos praxistámogatást legalább a duplájára kellene emelni.

A kórházak adósságának rendezését kéri a kormánytól az Orvostechnikai Szövetség. Nyílt levelükben azt írják, hogy az egészségügyi ellátórendszer lejárt tartozása mára meghaladta a 60 milliárd forintot, ami már a beszállító cégek működését is veszélyezteti. Az Orvostechnikai Szövetség rendszerszintű változtatásokat sürget, hogy a tartozás ne termelődjön újra.

Alkotmánybírónak jelöli Handó Tündét a Fidesz és a KDNP.Az Országos Bírósági Hivatal elnöke Stumpf István helyére kerülhet a testületbe. A jelölésről a Fidesz-KDNP frakciószövetség tájékoztatott. Handó Tündét 2012. január elsejétől választották az OBH elnökévé, mandátuma 9 évre, vagyis 2021-ig szól. Az MSZP és a DK is elutasítja a jelöltet.

Budapesten időszakos forgalomkorlátozások, terelések és lezárások lesznek az orosz elnök látogatásához kapcsolódóan kedden és szerdán. A Terrorelhárítási Központ közölte: a nemzetközileg védett személyek biztosítására a TEK a szükséges személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket életbe léptette és ezeket a látogatás végéig fenntartja.

Akár már a jövő héten megtarthatja alakuló ülését a fővárosi önkormányzat, miután jogerőssé vált az önkormányzati választás fővárosi kompenzációs listás eredménye. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésbe a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP 18, a Fidesz-KDNP 13 tagot küldhet, és tagja a közgyűlésnek két független polgármester is.

Kilépett az MSZP-ből Botka László, Szeged újraválasztott polgármestere, a szocialisták volt miniszterelnök-jelöltje. A politikus az Indexnek azt mondta: a döntést a kilépésről lelkileg már két éve meghozta, csak nem akarta a választási kampányok időszakában ezzel tematizálni a közbeszédet. Botka László két éve, 2017 októberében lépett vissza a miniszterelnök-jelöltségétől. Az önkormányzati választáson az Összefogás Szegedért jelöltjeként indult. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke közösségi oldalán úgy reagált, sajnálattal értesült Botka László döntéséről.

Pilótaképző központ létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a norvégiai központú Pilot Flight Academy pilótaképző akadémia. Magyarországon hatvan hallgatóval indul el a képzés A megállapodás értelmében 15 millió eurós beruházással hoznak létre a hévízi repülőtéren egy nemzetközi pilótaképző központot, amely kiemelten a V4 országok diákjainak nyújt 2020-tól kétéves pilótaképző tanfolyamot.

Életének 77. évében meghalt Foltin Jolán koreográfus-rendező, táncpedagógus, a nemzet művésze. A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas alkotó életművét a magyar népművészethez való viszonya, mély ismerete és különleges megközelítése határozta meg. Műveiben emberi történeteket, kapcsolatokat, női sorsokat fogalmazott meg korát megelőző bátorsággal. Alkotói életének két fő műhelye volt. A Novák Ferenc által alapított Bihari János Táncegyüttes és a Honvéd Táncszínház.

Telt ház előtt lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott november 15-én az új Puskás Ferenc Aréna avatómérkőzésén. A magyar szövetség tájékoztatása szerint az összes jegy elkelt. Az értékesítés pénteken 10 órakor indult, és két óra alatt több mint 10 ezer, estig pedig 25 ezer belépő talált gazdára. A fennmaradó belépők hétfőn szinte azonnal elfogytak. Ezen a mérkőzésen búcsúzik el a nemzeti együttestől a 97-szeres válogatott Gera Zoltán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×