eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A brit parlament felvételén Boris Johnson brit miniszterelnök beszédet mond a brit parlament alsóházában, mielőtt a testület megvitatná az előrehozott választásokról szóló indítványt 2019. október 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Brit parlament

A londoni parlament nemet mondott az előrehozott választásra

Nem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban az előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezést, mivel a hétfő esti szavazáson nem gyűlt össze az indítvány támogatásához szükséges, törvényben előírt kétharmados többség.

A parlament mandátumának hosszát öt évben rögzítő, 2011-ben kelt brit törvény értelmében a következő választás 2022-ben esedékes, és az ennél előbbi parlamenti választás kiírásához kétharmados támogatásra - a jelenlegi létszám alapján 434 voksra - lett volna szükség az alsóházban.

A hétfő esti szavazáson azonban 299-en voksoltak a kormányfő indítványára, hetvennen elutasították és 272-en nem szavaztak.

Az igennel szavazók között 280 tory, 18 független és 1 munkáspárti politikus volt. Johnson pártjának tagjai közül öten nem voksoltak.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök most kezdeményezte harmadszor az előrehozott választások kiírását azóta, hogy a parlament a kormány ellenkezésével dacolva szeptemberben elfogadott egy ellenzéki kezdeményezésű törvényjavaslatot, amely október 19-ig adott határidőt a brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyására.

Mivel ez elmaradt, Johnsonnak ugyanezen törvény alapján kezdeményeznie kellett a brexit halasztását az EU-nál.

A kormányfő a hétfő esti voksolás után bejelentette, hogy

kedden ismét beterjeszti az előrehozott választást kezdeményező indítványát,

ezúttal élve azzal a jogi kiskapuval, amely lehetővé teszi, hogy a rögzített idejű parlamenti mandátumról szóló jogszabályt felül lehet írni egy egysoros, a választások kiírásáról intézkedő, egyszerű többséghez kötött külön törvényjavaslattal.

A kormány szempontjából ennek a módszernek az a hátránya, hogy nem parlamenti határozatról, hanem törvényjavaslatról van szó, amelyhez az ellenzék a kormánynak nem tetsző módosításokat is beterjeszthet, és mivel a Konzervatív Pártnak nincs önálló többsége, ezeket a módosításokat az ellenzék el is fogadtathatja.

A Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt (SNP) akkor hajlandók megszavazni az előrehozott választást, ha a kormány visszavonja azt a törvényt, amellyel egy hétre meggátolta a vitát. A kabinet jelezte, erre nem hajlandó.

A liberálisok december 9-i választást javasoltak, de a kormány szerint ez esetben nem állna rendelkezésre elég idő. Ebben az esetben a parlamentet a választási törvény alapján már pénteken fel kellene oszlatni, és így nem maradna idő a kormány számára a brexit-megállapodás ratifikálására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×