INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

napinfó

a nap hírei

inforádió

A kormány együttműködésre törekszik a megválasztott főpolgármesterrel, közölte a miniszterelnök - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Áprilistól elkezdi szállítani Magyarországra a jövő télre szükséges földgázt a Gazprom. Magyarországra helyezi át európai központi irodáját a Globális Zöld Növekedési Intézet.

A miniszterelnök szerint az önkormányzati választást megnyerte a Fidesz, de érzékeny veszteségeket szenvedett el főként néhány nagyvárosban és Budapesten. Orbán Viktor a HírTV-nek azt mondta: a kormány együttműködésre törekszik Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesterrel, és változatlanul hatályban tartja a Tarlós Istvánnal megkötött megállapodásokat.

Budapest új vezetése készen áll partneri viszony kialakítására a kormánnyal - hangsúlyozta a megválasztott főpolgármester. Karácsony Gergely első nemzetközi sajtótájékoztatóján közölte: pénteki hivatalba lépése után személyes találkozót kér Orbán Viktor miniszterelnöktől. Azt mondta, mindenképpen szóvá teszi a kormánynál, hogy Budapest alulfinanszírozott.

Áprilistól elkezdi szállítani Magyarországra a jövő télre szükséges földgázt a Gazprom. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gázipari óriásvállalat vezérigazgatójával tartott moszkvai tárgyalás után közölte: folynak az egyeztetések arról, hogy a mennyiség három milliárd köbméterre nőjön. A magyar diplomácia vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti látogatását készítette elő Moszkvában.

A kormány szándéka, hogy növekedjen a magyar hozzáadott érték aránya a Magyarországon előállított termékekben, szolgáltatásokban - jelentette ki a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. György László az Automotive Hungary járműipari beszállítói szakkiállításon felhívta figyelmet arra, hogy Magyarországon az IMF tanulmánya szerint az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor aránya 70 százalékot képvisel, ezzel a mutatóval Dánia után a második helyen van a fejlett országok között.

Magyarországra helyezi át európai központi irodáját a Globális Zöld Növekedési Intézet. Az intézmény célja, hogy a világban egyre inkább elterjedjen a környezetbarát, úgynevezett zöld alapú gazdasági fejlődés, ennek keretében törekednek arra, hogy ezen a területen is minél inkább együttműködjenek a fejlett és fejlődő országok.

Európa első vízalapját indította el a Magyar Fejlesztési Bank ötmilliárd forint kezdő tőkével. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója a Víz Világtalálkozón elmondta: az összesen 200 millió euróra tervezett kockázati tőkealap elsősorban olyan vállalkozásokba tervez befektetni, amelyek hozzájárulnak globális vízügyi problémák megoldásához.

Lemond országgyűlési mandátumáról Tóbiás József, az MSZP képviselője, korábbi elnöke. Tóth Bertalan elnök-frakcióvezető közölte: Tóbiás József arról tájékoztatta, hogy légúti betegséggel küzdő gyermeke gyógyulásának érdekében további időt kell külföldön tölteniük, így november elsejével lemond a képviselői mandátumáról.

Mindkét illetékes európai szervezet megerősítette Laura Codruţa Kövesi kinevezését az Európai Ügyészség élére. A közösség pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben eljáró hatóság a tervek szerint legkésőbb 2021 elején megkezdi működését. A szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

Megkezdte munkáját Pozsonyban az új Európai Munkaügyi Hatóság. A szervezet feladata főként az lesz, hogy tájékoztatást nyújtson álláslehetőségekkel, letelepedéssel, munkavégzéssel kapcsolatban, közvetítsen a több országot érintő jogvitákban, támogassa a fellépést a szociális és munkaügyi szabályokkal való visszaélések ellen, illetve segítse az unión belüli méltányos munkaerő-mobilitást.

Sikerült megegyezni a brexitszerződés alapjairól, a megállapodás már csütörtökön megszülethet - jelentette ki az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk szerint néhány órán belül minden világossá válhat.

Németországban klímavédelmi adóreformot terjesztett elő a kormány. A javaslat csökkentené a személyi jövedelemadó alapját az energiafelhasználást mérséklő beruházások költségeinek egy részével. A kabinet a felére csökkentené a vonatjegyek után fizetendő áfa kulcsát, hogy ösztönözze a klímabarátként számon tartott vasúti közlekedést.

Orosz katonai egységek nyomultak be Észak-Szíriába. A Damaszkusszal szövetséges orosz csapatok a török és a szíriai hadsereg között hoztak létre hadállásokat azért, hogy kitöltsék az amerikai kontingens távozása miatt keletkezett űrt, emellett elejét vegyék Ankara és Damaszkusz fegyveres összecsapásának.

Magyarországon évente csaknem 1 millió 800 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik - hívja fel a figyelmet a Nébih az élelmezési világnapon. A hulladék jelentős része a háztartásokban termelődik. A globális élelmiszerellátási láncban a megtermelt élelmiszerek csaknem egyharmada végzi hulladékként, amely körülbelül 1,3 milliárd tonna.

Életmód- és étrendváltást szorgalmaz az élelmezési világnap alkalmából közzétett üzenetében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő szerint fel kell oldani azt az ellentmondást, hogy a világ egy részén éheznek az emberek, máshol viszont elhíznak. Úgy vélte: eltorzult az étel és a táplálkozás közötti kapcsolat, amiért a világgazdaság minden áron profitra törekvő mentalitását teszi felelőssé.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018