eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: HírTV

Orbán Viktor: mindenkit megérint az ilyesmi

Az önkormányzati választást megnyerte a Fidesz, de érzékeny veszteségeket szenvedett el főként néhány nagyvárosban és Budapesten - mondta a miniszterelnök a HírTV-nek. Beszélt a Borkai Zsoltról napvilágra került videóról, a Fidesz előtt álló feladatokról és a törökországi helyzetről is.

Orbán Viktor interjút adott a Hír Televíziónak Balatonalmádiban, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt. Az önkormányzati választást értékelve elmondta: összességében a Fidesz egymillió nyolcszázezer szavazatot kaphatott, az ellenzék pedig jóval kevesebbet, ezért a következő időszakban ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást szeretne látni, mint az előző 9 évben, mert megvan ehhez a támogatás.

"Ami Budapestet illeti, el kell fogadni az emberek döntését: volt egy Demszky-korszak, volt egy Tarlós-korszak, és most az emberek úgy döntöttek, hogy jöjjön valami más. Nyilván abban a reményben szavaztak Karácsony Gergelyre, hogy jobban fogja kormányozni a fővárost, mint ahogy Tarlós István tette - nekem csak az a dolgom, hogy egy esélyt kaphasson erre, és megadjam az ehhez szükséges feltételeket. Tehát azokat a megállapodásokat, amelyeket Tarlós Istvánnal megkötöttem, érvényben és hatályban fogjuk tartani" - mondta a kormányfő. Hozzátette: az a dolgom, hogy együttműködjek az emberek érdekében Karácsony Gergellyel.

A választások eredményét befolyásolhatták Orbán Viktor szerint a Borkai Zsoltról napvilágra került felvételek. "Mindenkit megérint az ilyesmi, hiszen mindenkit megdöbbent és megráz, és valamilyen hatást biztosan kiváltott. Nem dolgom, hogy egyetlen magyar állampolgár vagy bármelyik magyar politikus élete fölött pálcát törjek, de egy kötelességem volt és van: én vagyok a Fidesz elnöke, és világossá kell tenni, hogy bizonyos dolgok nem férnek bele. Le kell vonni a konzekvenciákat, ezért Borkai Zsolt el is hagyta a mi közösségünket" - mondta Orbán Viktor.

Azt mondta, lemondatni a választás előtt nem lehetett Borkai Zsoltot sem senki mást, mert ha így tettek volna, a győrieknek nem lett volna választási lehetőségük, ugyanis csak egy jelölt maradt volna. Ezért meg kellett várnunk, hogy a győriek "elmondják" a véleményüket, és utána lehetett lépni. "Nekem mint pártelnöknek cselekednem kellett, megtettem, amit ilyenkor evidensen cselekedni kell".

A frakcióülésen a pártelnök a Fidesz előtt álló feladatokról fog beszélni. "Három fontos csomópontja van az előttünk álló hónapok politikai munkáinak. Az első a családvédelmi akcióterv végrehajtása, esetleg új elemekkel való kiegészítése. A második a gazdasági növekedés fenntartása, mert ezen múlik a munkahelyek száma és a béremelkedés mértéke. (...) A harmadik pedig a Magyar Falu program pénzügyi kereteinek, formáinak megerősítése, mert óriási iránta az érdeklődés. Ehhez felhatalmazást fogok kérni a Parlamenttől" - mondta Orbán Viktor.

A magyar álláspont azért különbözik a brüsszelitől Törökország hadművelete kapcsán, mert a magyar nemzeti érdek szerint arra kell figyelemmel lenni, hogy Szíriából több mint 3 millió ember (migráns, menekült) ment át Törökországba, ahol most eldönthetik, merre indítják őket: vagy visszaviszi Szíriába, vagy Európa felé küldi őket. Utóbbi esetben meg fognak jelenni a magyar határnál. Úgy vélte, az EU-nak pénzt kellene küldenie Törökországnak, hogy megépíthessék azokat a városokat Szíria területén, ahova visszaviheti a szír embereket.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×