INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

balaton

sió-zsilip

felújítás

vízszint

Kulcsfontosságú fejlesztés kezdődik a Balatonnál

Kulcsfontosságú fejlesztés kezdődik a Balatonnál

Infostart

Nemcsak korszerű műtárgy, hanem turisztikai attrakció is lesz a megújuló Sió-zsilip.

A siófoki vízleeresztő- és a hajózási zsilip, valamint a kiliti duzzasztó is teljesen megújul 2022-re. A rekonstrukció célja, hogy rugalmasan lehessen szabályozni, és a jelenleginél gyorsabban lehessen csökkenteni a Balaton vízszintjét.

A leeresztő zsilip jelenlegi kapacitása már nem éri el a 60 köbmétert másodpercenként. Ezt az értéket szinte megduplázzák, ha elkészül az új műtárgy, aminek köszönhetően intenzívebb vízszintmozgást lehet elérni, így nagy esők esetén a terhelést hatékonyabban lehet csökkenteni - írta a sonline.hu Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjének bejelentése alapján.

A leeresztő mellett a kiliti duzzasztó és a hajózási zsilip is teljesen megújul, valamint mederkotrást is végeznek majd a Sió egyes szakaszain az Országos Vízügyi Főigazgatóság illetve a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közös projektjében. Közel 19 milliárd forintot költenek a műtárgyak felépítésére.

Benedek András, a zsilipek főmérnöke azt mondta, hogy elsőként a hajózási zsilipet kell megépíteni, annak elkészülte után pedig már szárazon készülhet el az új vízleeresztő. A tervező szerint a zsilip nem lesz különleges,

magyar viszonylatban viszont biztosan szokatlannak számít majd annyiban, hogy szeretnék közösségi térként is hasznosítani, ahonnan – miként a világ több helyén is előfordul – bámulni lehet a vizet.

"Igyekeztünk egy robosztus létesítmény helyett kicsit jobban a tájba illesztett műtárgy rendszert tervezni, reményeink szerint szeretni fogja a nagyközönség" – magyarázta a Benedek András. A jövőben cél lesz az is, hogy át lehessen kerékpározni rajta.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018