INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

okirat

irat

papír

Így válik értelmezhetővé egy külföldi okirat a magyar hatóságok számára

Így válik értelmezhetővé egy külföldi okirat a magyar hatóságok számára

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Számos esetben szükség lehet külföldön Magyarországon kiállított okiratra - mondta az InfoRádiónak Magyar Országos Közjegyzői Kamara Közjegyzői Intézetének intézetvezető-helyettese. Balogh Tamás ugyanakkor hozzátette: egy február 16-án életbe lépett uniós rendelet szerint egyes közokiratok mentesülnek a felülhitelesítés és Apostille alól.

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy Magyarországon kiállított okiratra van szükségünk külföldön.

"Ezek az okiratok:

közokiratok, anyakönyvi kivonatok - születési, házassági, halotti -, erkölcsi bizonyítvány, életben léti igazolás - amit a közjegyző állít ki -, lakcímigazolás, állampolgársági igazolás,

személyi állapothoz kapcsolódó iratok, illetve az adatok igazolására szolgáló iratok. Ezeket február 16. óta egy uniós rendelet mentesíti a további hitelesítés alól, nem kell rájuk Apostille" - mondta el az InfoRádió Paragrafus című műsorában Balogh Tamás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara intézetvezető-helyettese.

Mint felidézte, az uniós döntéshozók határozata mögött az áll, hogy úgy ítélték meg, már megvan a megfelelő bizalom az Európai Unión belül egymás hatóságai irányában.

Arra a kérdésre, hogy ez a valóságban is így van-e egy olyan helyzetben, amikor például egy görög nyelvű papírt magyar hatóságoknak ellenőrizni kell, azt válaszolta, "ha a fordítás kérdését nézzük, azt találták ki, hogy

egy többnyelvű nyomtatványt csatolhatnak az irathoz, ezt a nyomtatványt az összes nyelvre lefordították; a görög hatóság ki tudja már ezt állítani magyar nyelven is, hisz rendelkezésére áll ez a nyomtatvány".

Ezen a nyomtatványon minden rovat ugyanott van, csak a nyelve más, így tudnak kiállítani hivatalok akár ismeretlen nyelvterülethez szükséges nyomtatványokat is - ismertette Balogh Tamás.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Okiratok használata külföldön - Balogh Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018