eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó belügyminiszter egy bécsi sajtóértekezletről távozik 2019. május 20-án. Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök és alkancellár május 18-án lemondásra kényszerült egy korrupciós botrány miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Hasonló botrányba bukott bele májusban az osztrák kormány

Nyugati szomszédunknál bő egy héttel az európai parlamenti választások előtt robbant a bomba, amely végül előrehozott választásokhoz vezetett. Hiába próbáltak a felvétel körülményeiről beszélni, az elhangzottak Strache alkancellár bukását hozták.

A Karácsony Gergely-ügy mutat némi hasonlóságot a májusi, ausztriai Strache-botrányhoz, amelybe belebukott az osztrák kormány, és előrehozott választásokat kellett tartani nyugati szomszédunknál.

Bő egy héttel az európai parlamenti választások előtt a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung közzétett egy kompromittáló videofelvételt, amely szerint Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Strache a botrány kirobbanásakor egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, hogy "felrobbantsák" az osztrák kormánykoalíciót. A nyilvánosságra került videofelvételről a politikus azt mondta, hogy abban tudatosan kiválasztott részeket manipulatív módon vágtak össze. Erről az ügyről ITT olvashat bővebben.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádiónak erről azt mondta, mindkét politikusnak - Heinz-Christian Strachénak és Karácsony Gergelynek - is a bizalmába férkőztek, olyan mondatokat csaltak ki belőlük, amit utólag talán ők maguk is megbántak. Mráz Ágoston Sámuel szerint ugyanakkor van párhuzam az őszödi beszéddel is, hiszen Gyurcsány Ferenc is a saját párttársai előtt beszélt, közülük szivárogtathatott ki valaki, és itt is ilyesmi lehetett, olyan emberek, akikben megbízott Karácsony Gergely, elárulták őt.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×