eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

80 éve indult a BBC magyar adása

Nyolcvan éve, 1939-ben indult el a BBC magyar adása. A 2005-ig működő szerkesztőségben a II. világháború és az 1956-os forradalom menekültjei dolgoztak, akik közül sokan valóságos ikonná váltak az eltelt évtizedek alatt. Sárközi Mátyás író, az InfoRádió londoni tudósítója az ötvenes évek végétől a hetvenes évek végéig volt a BBC egyik magyar hangja.

A BBC magyar adásának indulásakor, 1939-ben Európa háborúra készülődött, a hitleri náci diktatúra megsemmisítésre, amely alakulását Magyarországon is mindenki izgalommal figyelte.

Az 1937-ben született Sárközi Mátyás bár még csak 5 éves volt, de tisztán emlékszik, ahogy családjával a rádió köré kuporodik, hogy a szomszéd ne hallja, hogy a BBC magyar adását hallgatják, idézte föl az InfoRádió londoni tudósítója. Akkor ezért, hogy az ellenség rádióját hallgatják, perbe foghatták volna őket.

A BBC magyar adásának 1939. szeptember 5-i indulásakor még angolok írták a híreket, és csak 15 percig szólt naponta az adás, a magyar kollégáknak, akik főként menekültek voltak, pedig csak annyi volt a dolguk, hogy lefordítsák és felolvassák a szövegeket.

1956 volt az első nagy fordulópont,

amikor mintegy 20 ezer magyar menekült érkezett Angliába, akik között sok volt az értelmiségi, általuk pedig megújult a BBC magyar adása is, amely akkoriban már naponta 5 alkalommal csendült föl 15 percre. Emiatt több munkatársa lett szükség, ekkor került állományba Sárközi Mátyás is. Próbaidősként eleinte csak fordításokat bízta rá, később színes anyagok gyártásában találta meg a helyét, és saját műsora indult Anglia, ahogy én látom címmel.

A BBC-t háborús propaganda céllal hozták létre, a külügyminisztérium finanszírozta, ennek ellenére máig szakmai etalonnak számít, az etikai kódexére például azok is hivatkoznak, akik nemhogy nem tartják be, de még nem is olvasták.

A BBC volt az egyetlen, mind a magyar, mind a többi külföldi adása, amely 1956-ban nem azt mondta a magyaroknak, hogy tartsatok ki a végsőkig, és haljatok meg a barikádokon, hanem teljesen realista módon fogta fel a helyzetet, és semmiképp sem uszított – idézte föl Sárközi Mátyás.

A BBC magyar osztályának egykori vezetője, Rentoul (Galló) Ferenc egyszer az nyilatkozta: a BBC felépített magának egy olyan erkölcsi tőkét, hogy a háború közepe táján már mindenki tudta Európában, hogy amit a BBC mondd az igaz, és igen gyakran az volt a helyzet, hogy csak az volt igaz, amit a BBC mond, amely sorokkal Sárközi Mátyás is teljesen egyetért.

A bedolgozók közül Mikes György, vagyis George Mikes volt az, aki az egyik legnagyobb karriert futotta be, mint kabarészerző Angliában is nagyon elismerték. Bár Rentoul Ferenccel nem túlzottan kedvelték egymást, gúnyversenyeket írt róla, műsorai azonban nagyon népszerűek voltak.

1939-ben a BBC-t a történelem szülte, 66 évvel később, 2005-ben a történelem is temette el, értett egyet az InfoRádió londoni tudósítója. Megváltozott a világ, bekövetkezett a rendszerváltás, a BBC-nél pedig nem látták szükségét tovább a magyar adásnak, idézte föl Sárközi Mátyás.

"Szép idők voltak, jó idők voltak, és nagy szeretettel emlékszem vissza az összes anekdotára, még annak a borzalmas BBC-kantinnak a pocsék kosztjára is, amit minden nap ettem ebédre és vacsorára" – tette hozzá az író.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×