eur:
394.97
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

ÁSZ: az önkormányzatok biztosítják a gyermekétkeztetést, de ennek megszervezése nem mindig szabályszerű

A gyermekétkeztetéshez kapcsolódó, törvényben foglalt ellátásokat az önkormányzatok alapvetően biztosítják, azonban jelentős részüknél annak megszervezése nem szabályszerű - mondta a szervezet felügyeleti vezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Pulay Gyulát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az ÁSZ befejezte a gyermekétkeztetés rendszerének 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ felügyeleti vezetője azt mondta, fontos társadalmi kérdés a gyermekétkeztetés, ezért ellenőrizte a számvevőszék.

Pulay Gyula közölte, a vizsgálat megállapította, hogy a gyerekek általában megkapták a szükséges étkeztetést, ugyanakkor azt tapasztalták, hogy az önkormányzatok nem tartottak be minden jogszabályi előírást, például a térítési díjak megállapításakor, vagy a nyilvántartások vezetésénél.

Mint mondta, az ÁSZ azt is vizsgálta, az önkormányzatok belső ellenőrzési rendszere a három év alatt legalább egyszer ellenőrizte-e a gyermekétkeztetés megszervezését, tártak-e fel szabálytalanságokat és azok kijavítására intézkedtek-e. Megjegyezte: az Országgyűlés kifejezetten felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy ellenőrizzék: a gyermekétkeztetést végző vállalkozások megfelelő minőségben, mennyiségben, pontossággal biztosítják-e az étkezést.

Hozzátette: ritka volt, hogy az önkormányzatok belső ellenőrzése vizsgálta volna az étkeztetést nyújtó vállalkozó teljesítését.

Elmondta azt is, összesen 69 önkormányzatnál végezték el a vizsgálatot és azt tapasztalták, hogy tíz százaléknál magasabb volt a szabálytalanság aránya. Domokos László, az ÁSZ elnöke levélben hívta fel az érintett önkormányzatok figyelmét a hiányosságok kijavítására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×