eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

NATO: Magyarország hatékony képességekről tett tanúbizonyságot

Adrian Bradshaw tábornok, a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnok-helyettese szerint az orosz-ukrán konfliktus nyomán megváltozott kelet-európai biztonsági környezetben Magyarország hatékonyságról tett tanúbizonyságot.

A Magyarországon hivatalos látogatáson tartózkodó tábornok szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: az Oroszország Ukrajna elleni agressziója nyomán kialakult helyzet olyan súlyú biztonsági kérdés, amely a NATO-tól figyelmet és intézkedéseket követel. Most kiemelten fontos, hogy a NATO megfelelően demonstrálja elrettentő képességét, hogy senkinek se legyen illúziója: a szövetség a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről rendelkező 5. cikkelyének megfelelően megvédi tagjait.

Kitért rá, hogy már az elmúlt időszakban is több azonnali, megerősítő intézkedésről - köztük a légtérvédelem, a tengeri, haditengerészeti őrjárat megerősítéséről, valamint nagyszabású gyakorlatok és kiképzések megtartásáról - döntött a szövetség.

A főparancsnok-helyettes kiemelte: ezek az intézkedések védelmi jellegűek és arányosak az új, megváltozott helyzetben kialakult fenyegetéssel. Egyúttal a körülmények alakulása nyomán változtathatók, akár fokozhatók is. Kérdésre válaszolva pedig azt is elmondta: felmerült a baltikumi légtér-ellenőrzési feladattal kapcsolatban - amelyhez hamarosan Magyarország is csatlakozik -, hogy azt kiterjeszthetik más keleti államokra is.

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta: a jelen helyzetben ki lehet mondani, hogy "Ukrajna háborúban áll Oroszországgal". Mint kiemelte: Ukrajna szomszédos ország, ott sok magyar nemzetiségű ember él, és a gazdasági együttműködés miatt Magyarországnak elengedhetetlenül fontos, hogy ott béke legyen és biztonság.

Az ukrán helyzet megoldásával kapcsolatban mindkét tábornok hangsúlyozta, hogy politikai, diplomáciai, gazdasági úton kell megoldani a válságot, a NATO közvetlen részvétele nélkül. Adrian Bradshaw kiemelte: a NATO számára a legfontosabb a szövetség védelme.

Benkő Tibor hozzátette: Magyarország és a Magyar Honvédség számára mindig is fontos volt, hogy jó legyen az együttműködés az ukrán fegyveres erőkkel. Benkő Tibor az ukrán lakosság körében végzett felmérés kapcsán, mely szerint a lakosság többsége csatlakozna a NATO-hoz, azt mondta: Magyarországnak segítenie kell Ukrajnát, hogy valóban haladni tudjon céljai felé. Ha a politikai döntés az, hogy csatlakozni akarnak a NATO-hoz, akkor Magyarországnak támogatnia kell ebben szomszédját.

Adrian Bradshaw és Benkő Tibor az ukrán helyzet mellett más, a NATO-t, illetve az Európai Uniót érintő biztonsági kérdésekről is tanácskozott, különösen azokról, amelyekben Magyarország is jelentős szerepet vállal. Ezek között a főparancsnok-helyettes kiemelte Magyarországnak a Nyugat-Balkán biztonságának fenntartásához való hozzájárulását Koszovóban, valamint Bosznia-Hercegovinában.

A két tábornok megvitatta a NATO afganisztáni szerepvállalásának folytatását is. Mindketten üdvözölték, hogy az új afgán elnök nyilatkozata révén jövő évtől megkezdődhet a NATO új, "Resolute support" elnevezésű missziója. Adrian Bradshaw ugyanakkor kiemelte: mindennek ellenére Afganisztánnak továbbra is komoly fenyegetettséggel kell szembenéznie, mert a lázadók komoly erőt képviselnek. Van esélye a békés rendezésnek és a gazdasági fellendülésnek, de csak akkor, ha az eddig elért eredményeket folyamatosan nyomon követik és fenntartják - mondta.

Adrian Bradshaw júliusi látogatása után második alkalommal jár Magyarországon és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is megbeszélést folytatott.

Benkő Tibor elmondta, hogy a tábornokkal csütörtökön Újdörögdön, a különleges műveleti erők vizsgáján tesznek látogatást, majd onnan az Öskü melletti gyakorlótérre mennek, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel és Hende Csabával közösen tekintenek meg egy harcászati mozzanatot.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×