eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter koszorúzáson vesz részt az ismeretlen katona sírjánál a haza védőinek napján Moszkvában 2019. február 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Orosz hadgyakorlat-dömping "a feszültség miatt" Európában és a Távol-Keleten is

Egy sor masszív hadgyakorlatot tart Oroszország az év végéig határai mentén. Szergej Sojgu védelmi miniszter úgy fogalmazott, fokozzák a védelmet a feszült helyzet miatt, és részben a NATO megerősített jelenlétével magyarázta a lépéseket.

Szinte nincs olyan hónap, hogy ne érkezne hír arról, hogy riasztják a NATO vagy épp az orosz légierő gépeit, mert a másik fél repülői túl közel kerültek határaikhoz.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – sokak szerint Putyin elnök lehetséges utódja – most közölte: egy sor lépést tesznek a nyugati katonai körzet – tehát nagy részben az orosz-NATO határ közelében kialakult feszültség miatt.

A magas tiszti rangot elért Sojgu az orosz védelmi minisztérium tábornoki értekezletén a nyilvánosság előtt úgy írta le a katonai-politikai helyzetet, hogy szerinte a NATO megerősítette katonai jelenlétét Kelet-Európában. Lengyelországban és Romániában amerikai rakétavédelmi rendszert telepítenek és kiszélesítik a katonai együttműködést a semleges Finnországgal és Svédországgal. Emellett az Egyesült Államok és szövetségeseinek célja befolyásuk növelése az ázsiai-csendes-óceáni térségben, miközben gyengíteni akarják az orosz és kínai pozíciókat Délkelet-Ázsiában.

A fenyegetések ellensúlyozására több mint 20 hadgyakorlatot tartanak majd a nyugati, tehát a Lengyelországgal és a Baltikummal határos körzetben.

Tesztelik majd egyebek között a légvédelmi képességeket, a partraszálló és a partvédelmi egységeket és a logisztikát. Ezt a körzetet 1300 új vagy modernizált haditechnikai eszközzel látják el.

A legnagyobb gyakorlat a szeptember 13-19. közötti, a Szövetség Pajzsa nevű orosz-fehérorosz manőver lesz, amelyet már két éve terveztek. Ezen 12 ezer katona és 950 haditechnikai eszköz vesz részt. Sojgu úgy fogalmazott, hogy a "harci játékok kizárólag védelmi jellegűek”.

Az orosz Távol-Keleten közben 62 szervezeti intézkedést vezetnek be, létrehoznak például egy vegyes légierő és rakétavédelmi hadtestet. Novemberben hadrendbe áll a távol-keleti flotta masszív új tengeralattjárója, a Petropavlovszk-Kamcsatszkij és több, mint 1700 darab haditechnikai eszközt is üzembe helyeznek.

Az orosz védelmi miniszter utalt arra is, hogy tovább mélyítik a katonai együttműködést Kínával – egy ilyen, közös manőver vezetett a múlt hónapban egy bizarr légsértési incidenshez, amelyben Dél-Korea és Japán is érintett volt. Most a két parancsnoki stáb közös gyakorlatait tervezik, összességében pedig 120 közös gyakorlat várható.

A kínaiakkal való együttműködés mellett

az orosz haderő közös gyakorlatokra készül egyes volt szovjet tagállamokkal: így a Kölcsönhatás, Echelon és Keresés fedőnevű gyakorlatokban örmény, kazah, kirgiz és tádzsik egységek is részt vesznek majd.

A szintén szeptember közepére tervezett Centr-2019-es gyakorlaton 128 ezer katona – köztük kínaiak – vesznek részt a Kaszpi-tengernél és más orosz körzetekben. Ezen a manőveren a fent említett országok mellett Pakisztán is képviselteti magát.

A bejelentett orosz lépéseket minden bizonnyal fenyegetőnek találja majd a NATO vezetése, különösen Lengyelország és a balti köztársaságok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×