INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 23. hétfő
Tekla

oroszország

hadgyakorlat

külföld

Moszkva, 2019. február 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter koszorúzáson vesz részt az ismeretlen katona sírjánál a haza védőinek napján Moszkvában 2019. február 23-án. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Orosz hadgyakorlat-dömping "a feszültség miatt" Európában és a Távol-Keleten is

Egy sor masszív hadgyakorlatot tart Oroszország az év végéig határai mentén. Szergej Sojgu védelmi miniszter úgy fogalmazott, fokozzák a védelmet a feszült helyzet miatt, és részben a NATO megerősített jelenlétével magyarázta a lépéseket.

Szinte nincs olyan hónap, hogy ne érkezne hír arról, hogy riasztják a NATO vagy épp az orosz légierő gépeit, mert a másik fél repülői túl közel kerültek határaikhoz.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – sokak szerint Putyin elnök lehetséges utódja – most közölte: egy sor lépést tesznek a nyugati katonai körzet – tehát nagy részben az orosz-NATO határ közelében kialakult feszültség miatt.

A magas tiszti rangot elért Sojgu az orosz védelmi minisztérium tábornoki értekezletén a nyilvánosság előtt úgy írta le a katonai-politikai helyzetet, hogy szerinte a NATO megerősítette katonai jelenlétét Kelet-Európában. Lengyelországban és Romániában amerikai rakétavédelmi rendszert telepítenek és kiszélesítik a katonai együttműködést a semleges Finnországgal és Svédországgal. Emellett az Egyesült Államok és szövetségeseinek célja befolyásuk növelése az ázsiai-csendes-óceáni térségben, miközben gyengíteni akarják az orosz és kínai pozíciókat Délkelet-Ázsiában.

A fenyegetések ellensúlyozására több mint 20 hadgyakorlatot tartanak majd a nyugati, tehát a Lengyelországgal és a Baltikummal határos körzetben.

Tesztelik majd egyebek között a légvédelmi képességeket, a partraszálló és a partvédelmi egységeket és a logisztikát. Ezt a körzetet 1300 új vagy modernizált haditechnikai eszközzel látják el.

A legnagyobb gyakorlat a szeptember 13-19. közötti, a Szövetség Pajzsa nevű orosz-fehérorosz manőver lesz, amelyet már két éve terveztek. Ezen 12 ezer katona és 950 haditechnikai eszköz vesz részt. Sojgu úgy fogalmazott, hogy a "harci játékok kizárólag védelmi jellegűek”.

Az orosz Távol-Keleten közben 62 szervezeti intézkedést vezetnek be, létrehoznak például egy vegyes légierő és rakétavédelmi hadtestet. Novemberben hadrendbe áll a távol-keleti flotta masszív új tengeralattjárója, a Petropavlovszk-Kamcsatszkij és több, mint 1700 darab haditechnikai eszközt is üzembe helyeznek.

Az orosz védelmi miniszter utalt arra is, hogy tovább mélyítik a katonai együttműködést Kínával – egy ilyen, közös manőver vezetett a múlt hónapban egy bizarr légsértési incidenshez, amelyben Dél-Korea és Japán is érintett volt. Most a két parancsnoki stáb közös gyakorlatait tervezik, összességében pedig 120 közös gyakorlat várható.

A kínaiakkal való együttműködés mellett

az orosz haderő közös gyakorlatokra készül egyes volt szovjet tagállamokkal: így a Kölcsönhatás, Echelon és Keresés fedőnevű gyakorlatokban örmény, kazah, kirgiz és tádzsik egységek is részt vesznek majd.

A szintén szeptember közepére tervezett Centr-2019-es gyakorlaton 128 ezer katona – köztük kínaiak – vesznek részt a Kaszpi-tengernél és más orosz körzetekben. Ezen a manőveren a fent említett országok mellett Pakisztán is képviselteti magát.

A bejelentett orosz lépéseket minden bizonnyal fenyegetőnek találja majd a NATO vezetése, különösen Lengyelország és a balti köztársaságok.

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Kapcsolódó hang

Orosz hadgyakorlat-dömping
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018