eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Búvár merül a Dunába a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Nyitókép: MTI//Balogh Zoltán

Megszólalt a búvár, aki a holttesteket vágta ki a Hableányból

Szokolóczi Zoltánnak a legnehezebb az utolsó nap volt, amikor a hableányt elkezdték kiemelni a Duna mélyéről.

A balassagyarmati Szokolóczi Zoltán címzetes tűzoltó zászlós, búvár jelen volt a május 29-i hajóbalesetnél elsüllyedt Hableány mentésénél, s embert próbáló helyzetben tett tanúbizonyságot a legmagasabb szakmai tudásról és bátorságról. Nagy hozzáértést igénylő munkájáért és példaértékű helytállásáért a Magyar Búvár Szakszövetség - 14 társával együtt - a legmagasabb búvárelismerésben részesítette: az úgynevezett negyedik csillagot is átvehette. Pintér Sándor belügyminiszter pedig a Rendkívüli Helytállásért érdemjel ezüst fokozatát adományozta számára.

A tűzoltóból lett búvár a nool.hu portálnak elmondta, 2011-ben végezte el a búvártanfolyamot, és 2016-ban került át a fővárosba, a 13. kerületi búvárszolgálathoz. A Hableány mentésekor a fő feladatuk egy esetleges életmentés és - a hajó kiemeléséhez szükséges felszereléssel rendelkező - ipari búvárok biztosítása volt. Emellett

az volt a dolguk, hogy összeszedjék és eljuttassák a megfelelő helyre a víz alól felbukkanó holttesteket és a tárgyakat.

"Ha az ipari búvárokkal történt volna valami, az ő mentésük is a mi feladatunk lett volna. Szerencsére nem kellett beavatkoznunk. Ők egy külön búvárkodási technológiát képviselnek: sokáig lenn tudnak maradni, és szennyvízbe is merülnek, ha kell. Úgynevezett teli álarcuk van, folyamatosan kapják a levegőt, mi viszont palackkal merülünk, tehát véges a lent tartózkodásunk ideje" - mondta Szokolóczi Zoltán.

A búvár szerint az utolsó nap volt a legnehezebb, amikor a hajót már ablakszintig kiemelték a vízből.

"Nekünk kellett bemenni, s felderíteni, majd kihozni a biztonságos pontonra a holttesteket. A fertőzésveszély miatt szigorú szabályok voltak előírva, egy zárt területen dolgoztunk. A hajóra két búvár mehetett, kettő biztosította. Két másik társammal voltunk kint mi, akik a többieket kiszolgáltuk, segítettünk, ha kellett. A tűzoltómúltamra való tekintettel az én feladatom volt a feszítővágó és a szivattyú kezelése. Én csak akkor mehettem fel a hajóra, ha vágni kellett valamit. Ezek az emlékek nagyon frissek még, folyamatosan dolgozom fel magamban…" - mondta a búvár.

A Hableány balesetéről minden cikkünk itt!

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×