INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

kúria

hableány

hajóbaleset

viking sigyn

A balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó a visegrádi hajóállomáson  2019. június 10-én. A hajó május 29-én ütközött össze a Hableány sétahajóval, amely felborult, majd elsüllyedt a Margit hídnál. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. A szállodahajó ukrán állampolgárságú hajóskapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségének elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

A Kúria döntésére rögtön őrizetbe vették a Viking ukrán kapitányát

Infostart

Ezúttal nem szabadulhat 15 milliós óvadék ellenében, épp ezt találta törvénysértőnek a legfelsőbb fokú ítélet.

Órákkal azután, hogy a Kúria jogerős ítéletében jogszerűtlennek találta a Hableány-ügyben született alsóbb fokú határozatokat a Viking Sigyn kapitányával kapcsolatban,

a szállodahajó kapitányát - mint az Index.hu értesült - ismét őrizetbe vették.

Az újbóli őrizetbe vételt az ukrán hajóskapitány ügyvédje megerősítette a lapnak, többet azonban nem árult el.

A Kúria hétfő délután azt mondta ki, hogy

törvénysértő volt a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását óvadék ellenében megszüntetni.

Május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista és a kéttagú magyar személyzet utazott, és csak hét embert sikerült kimenteni közülük.

Az ügyben vízi közlekedés - halálos tömegszerencsétlenséget okozó - gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult büntetőeljárás a Viking Sigyn kapitánya ellen. Az alsóbb fokú bíróságok úgy döntöttek, hogy a gyanúsított 15 millió forintos óvadék ellenében Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet hatálya alá kerül, nyomkövetőt kell viselnie, és hetente kétszer köteles jelentkezni a nyomozóhatóságon. Ezután kérte a legfőbb ügyész a Kúriát, hogy mondja ki: törvénysértő a bíróságok kényszerintézkedéssel kapcsolatos döntése.

A dunai hajókatasztrófáról minden cikkünket megtalálja ITT.

Nyitókép: Cseke Csilla
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018