eur:
389.41
usd:
363.34
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Bemer Miklós

Hazautaztak a bangladesi sziámi ikrek, jöhet az utolsó műtét

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek jól vannak. Műtétsorozatuk fél éves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult, így hamarosan megtörténhet a végső szétválasztás.

Visszatért Bangladesbe az elmúlt fél évben Magyarországon kezelt sziámi ikerpár. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tájékoztatása szerint a Csókay András idegsebész vezette harmadik fázis a végső szétválasztás lesz, és idén nyáron hajtják végre.

A műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, s a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a lezajlott szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel.

Az operációra az alapítvány 35 fős magyar missziós csapattal készül,

amely 19 orvosból, továbbá 16 fő műtős, asszisztensi és dokumentációs személyzetből áll.

Az orvoscsapatot 2017 novemberében kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A több szakaszból álló, több orvosszakmai területen is innovatív megközelítést kívánó műtétsorozat első fázisa, az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása 2018-ban történt Bangladesben Hudák István vezetésével.

Az immáron két és féléves gyermekek idén január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, január 25-én, az akklimatizációt és végső szétválasztást elősegítő vizsgálatokat követően megtörtént a speciális magyar tervezésű expander implantátum rendszer beültetése a fejbőr és a lágyrészek tágítására Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével. Erre a műtétre és a heti 1-2 beavatkozást speciális szövettágító-modelláló töltést, kötéscserét, illetve lézeres és regeneratív sebkezelést, összesen körülbelül 40 ilyen alkalmat, magában foglaló expandertágítási folyamatra azért volt szükség, hogy a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet saját szövetekkel tudják majd befedni.

A plasztikai sebészeti beavatkozást előkészítő speciális MR-vizsgálatra, majd a bőrtágító eszköz behelyezéséhez szükséges operációra és az azt követő, hónapokig tartó tágítási folyamatra a Semmelweis Egyetemen, az egyetem munkatársainak folyamatos közreműködésével került sor. Az ikreknél a plasztikai sebészeti előkészítés utolsó fázisa is lezajlott a Semmelweis Egyetemen. Ez a speciális plasztikai sebészeti beavatkozás, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, mely az ún. expander implantátumok beültetéséből állt.

A tájékoztatás szerint olyan mértékben sikerült növelni a szövettágító implantátumok térfogatát Budapesten, amelyre sem hazánkban, sem külföldön nem volt példa.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×