INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

sziámi ikrek

bangladesi ikrek

műtét

csókay andrás

Hazautaztak a bangladesi sziámi ikrek, jöhet az utolsó műtét

Hazautaztak a bangladesi sziámi ikrek, jöhet az utolsó műtét

Infostart

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek jól vannak. Műtétsorozatuk fél éves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult, így hamarosan megtörténhet a végső szétválasztás.

Visszatért Bangladesbe az elmúlt fél évben Magyarországon kezelt sziámi ikerpár. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tájékoztatása szerint a Csókay András idegsebész vezette harmadik fázis a végső szétválasztás lesz, és idén nyáron hajtják végre.

A műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, s a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a lezajlott szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel.

Az operációra az alapítvány 35 fős magyar missziós csapattal készül,

amely 19 orvosból, továbbá 16 fő műtős, asszisztensi és dokumentációs személyzetből áll.

Az orvoscsapatot 2017 novemberében kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A több szakaszból álló, több orvosszakmai területen is innovatív megközelítést kívánó műtétsorozat első fázisa, az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása 2018-ban történt Bangladesben Hudák István vezetésével.

Az immáron két és féléves gyermekek idén január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, január 25-én, az akklimatizációt és végső szétválasztást elősegítő vizsgálatokat követően megtörtént a speciális magyar tervezésű expander implantátum rendszer beültetése a fejbőr és a lágyrészek tágítására Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével. Erre a műtétre és a heti 1-2 beavatkozást speciális szövettágító-modelláló töltést, kötéscserét, illetve lézeres és regeneratív sebkezelést, összesen körülbelül 40 ilyen alkalmat, magában foglaló expandertágítási folyamatra azért volt szükség, hogy a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet saját szövetekkel tudják majd befedni.

A plasztikai sebészeti beavatkozást előkészítő speciális MR-vizsgálatra, majd a bőrtágító eszköz behelyezéséhez szükséges operációra és az azt követő, hónapokig tartó tágítási folyamatra a Semmelweis Egyetemen, az egyetem munkatársainak folyamatos közreműködésével került sor. Az ikreknél a plasztikai sebészeti előkészítés utolsó fázisa is lezajlott a Semmelweis Egyetemen. Ez a speciális plasztikai sebészeti beavatkozás, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, mely az ún. expander implantátumok beültetéséből állt.

A tájékoztatás szerint olyan mértékben sikerült növelni a szövettágító implantátumok térfogatát Budapesten, amelyre sem hazánkban, sem külföldön nem volt példa.

Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Bemer Miklós
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018