eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma
Dakka, 2017. július 28.Rabeja és Rokeja Iszlam, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpár egy dakkai kórházban 2017. július 28-án. Az egyéves ikerpárra kivizsgálások sora vár, hogy végre lehet-e hajtani rajtuk a bonyolult szétválasztó műtétet. (MTI/EPA/Abir Abdullah)
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Abdullah

Budapesten vizsgálják a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket

A világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvos csapata vállalta a kétéves gyerekek szétválasztását.

Rabia és Rukia most azért érkezett Magyarországra, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáin elvégezzék a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatokat, a speciális plasztikai sebészeti műtétet és a szövettágítók beültetését.

A műtétsorozat első részét, a fő agyi szállítóér-hálózat érfalon belüli kétlépcsős szétválasztását Hudák István idegsebész vezetésével végezték el még tavaly februárban, illetve augusztusban Bangladesben - derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

Az agy és a koponyacsontok végleges szétválasztását alapos – gyermekgyógyászati, aneszteziológiai, radiológiai és infektológiai – vizsgálatokkal szükséges előkészíteni, majd a bőr és a koponyán kívüli lágyrészek nyújtásához speciális tervezésű plasztikai sebészeti szövettágítókat kell beültetni, melyet az alapítvány plasztikai sebésze, dr. Pataki Gergely végez.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány által közreadott képen a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár 2018. augusztus 19-i műtétjükön Bangladesben. Újabb sikeres műtétet végeztek el az ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok, Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely. A szervezet tájékoztatása szerint az orvostudományi áttörést jelentő agyi érszakasz-szétválasztás második lépéseként a műtét során újabb eret zártak el, megkönnyítendő a kétéves ikrek, Rabia és Rukia koponyájának végleges szétválasztását.
MTI Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány által közreadott képen a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár 2018. augusztus 19-i műtétjükön Bangladesben. Újabb sikeres műtétet végeztek el az ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok, Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely. A szervezet tájékoztatása szerint az orvostudományi áttörést jelentő agyi érszakasz-szétválasztás második lépéseként a műtét során újabb eret zártak el, megkönnyítendő a kétéves ikrek, Rabia és Rukia koponyájának végleges szétválasztását. MTI Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Az egyetem a műtétsorozat második fő részében diagnosztikai eszközparkkal és támogató orvosteammel segíti az alapítvány orvosait.

A harmadik szakaszt, az agy és a koponya végleges szétválasztását jelentő „nagyműtétet” dr. Csókay András idegsebész irányítja majd.

Az operáció helyszíne egyelőre nem tisztázott.

A sziámi ikrek jó egészségi állapotban vannak, a család nagy reményekkel érkezik Budapestre, ugyanakkor nyilatkozni most nem szeretnének - közölte a Semmelweis Egyetem.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×